Bateri untuk Modenas GT128

Sekarang dah bulan 4..tak silap aku sejak sebulan lepas aku ade masalah dgn bateri moto aku..yang aku beli kat bawah ni..sungguh syial kan..aku pakai Bateri Ori modenas mcam setahun setengah tade masalah, pakai yang Yuasa ni dah kong tak sampai setengah tahun..aku rasa sebab utama ialah, dier tak charge betul2 masa aku beli dulu…mcm sekejap sgt..bukan kene minimum 1/2 jam charge dgn charge tinggi sket, kalo rendah, kene dlm 1 jam..ke aku ni baca sgt manual kat battery tuh..aku pon tak tau..tapi aku officially banned kedai ni..

P J Wong Motor Sdn Bhd
28 Jln 14/14 Seksyen 14 46100 Petaling Jaya, Petaling Jaya 46100, Selangor

kedai ni dekat dgn Digital Mall PJ. Sebelah CIMB..aku memang panas hati dgn kedai ni sejak kes tongkat moto aku dulu..aku nak tukar double stand sbb double stand aku bengkok setelah lebeh setengah tahun guna..maybe ade ‘monyet’ selalu bertenggek atas moto malam2 kot..so aku pon tempah lah..dlm 2 minggu tuh nyonya kedai tuh tepon kater stock dah sampai..ok aku pon dlm 2-3 hari lepas tuh pegilah ke kedai ni nak tukar double stand tu..aku sampai pastu bagi kunci, kate nak tukar double stand,nyonya suda call kata stock dah ade..pekerja dier kate ok..aku pon pegilah berkelana ke Digital Mall carik barang..dalam 1/2 jam aku pon selesai jalan2 tgk2 goyang2 beli2, aku pon sampai kat kedai tuh..dier tak buat lagi moto aku..grrr..xpe2..aku kata aku minum2 sap kok lu(read:minum2 rilek2) kat mamak sebelah..lepas minum aku igt dah sudah lah..tapi aku tgk moto aku, tingkat dah dicabut tapi tak dipasang lagi dgn yang baru..aku hangen lah..susah sgt ke nak tukar tongkat ni..aku dah lah penat ni..

” ni apesal tak pasang lagi ni?”
“oh kejap2”
aku tunggu..
“Stock xde miss, x boleh pasang, you datang lagi esok”

maka kuar asap lah telinga aku..

“ko igt aku ni tade keje lain nak bertunggu tangga kat kedai ko ni hari2…kalo xde stock yang ko kate ade tuh sape suro..dahtu kalo xde stock yang ko pegi cabut tongkat tuh dah kenapa”
“ada stock meh?”
“ada lah, itu nyonya sudah call.takkan xde aku nak kata ada pulak..ko igt aku suka maen teka2 ke”
“sekejap…” dier masuk dalam..ntah ape dier buat..
pastu ade satu apek yang agak berumur (ayah tokey agaknya)
“amoi, ada apa cerita”
“ni pekerja ko ni punyer cerita lah, kejap ada stock kejap takde, kalo xde pasal apa tak bagitau..i dah waste 1 jam xde buat apa ni”
“sekejap ahh..sekejap..”
pekerja tu datang, dier tanya,
“itu apa siri number?”
“eh, kau tanya aku,aku ni ade muka pomen ke nak tau sumer siri2 number semua ni..yang aku tau aku tempah tongkat ori modenas untuk moto aku ni. ko tanya lah itu nyonya, ape nombor”
pakcik tua tu nak menyampuk jugakkan
“miss,kalau you xde serial number macam mana dia mau carik”
“Eh eh eh, apesal plak aku nak tau serial number bagai ni..ko ni biar betul apek..dah lah lambat,kedai sendiri pon barang tak tau letak mana..”
“eh, you x payah lah bising-bising ini macam..”
“amboi, kau kata kau bising plak kan..sendiri salah,kau kata aku bising”
pastu budak tadi datang bawak tongkat baru dalam plastik..
“ade pon, tadi carik guna hidung sebab tu tak jumpa”
“dah dah pasang cepat2, meyampah aku duduk kedai ko ni lama-lama”
pastu masa nak bayar, ad service charge lah bagai..tak silap kene dalam RM60 lebeh..tongkat tuh harga RM54, aku bagi RM60.
“Service cam ni ko nak charge2..dah amek RM60 ni.I’m not paying any more than this. bye”

Lepas aritu aku dah tak buat moto dgn dier, aku pegi kedai Melayu depan umah aku..wlpon budak2 dier suke buat lawak tak kelaka macam budak laki sekolah menengah baru baligh yang tak penah jumpa perempuan..aku tahan telinga je lah..derang ni baik jugak, tapi aku kurang trust derang nak usik2 moto aku..paling suka, buat moto kat Modenas kat Service Centre..cuma jauh je masalah..
moto aku ni dah sampai 13K, kene buat dah ni..sambil2 nak kene tukar battery sekali lagi..dem betul kan..

Sape2 nak beli/buat moto, jgnlah datang kedai ni..dah lah mahal…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s