Abg Jebat tukar bateri

wahhh..lamanya tak post something kat sini..

Anyway, aku sedar kepentingan memberikan maklumat kat internet ni..masa dok carik info pasal bateri motor Modenas GT128. Bateri asal dalam motor baru adelah jenama Modenas ( Code:YTZ5S-BS @12V 3.5Ah)

Search punya search, aku tak dapat byk maklumat..cuma dapat harga Bateri ori bila aku call Service Centre. Mcm Seratus lebeh jugak lah..Service Centre ni jauh (belah2 Airport Subang) and bateri moto memang dah kong habes (after 1thn 5 bulan), nak kene pegi naik kereta and all, aku pon ambil keputusan beli kat kedai moto aku je(tempat aku beli moto)

Pegi kedai moto, kat sebelah CIMB Bank Area Digital Mall PJ,nyonya tuh memula bawak kluar Yokohama spec sama. Harga RM75.(aku rasa macam mahal)

Aku tanya, “ada lagi lain tak?”

Dia kata ada Yuasa tapi harga lagi mahal RM118 dier kata RM110 sudahlah..aku nego2 lagi..so aku dapat Yuasa RM80. AKu pon tak tahu mahal ke tak..tapi ok lah kot..

ni rupa bateri tuh..

Then dier Charge kan..balek umah aku pasang sendiri..

Setakat ni, aku dah tukar rantai and spoket satu set sebab bapak aku kater rantai cepat kendur and all that, tambahan pulak aku jarang2 oil kan..heh..yang nih aku buat kat Service Centre..RM1XX jugaklah..siap tukar minyak and filter sekali..minyak mineral base dari modenas ni macam tak best sket..sejak habes running in dulu aku guna Castrol Fully Synthetic..4500km baru tukar..2 kali tukar minyak and filter tukar spark plug..eventho boleh lagi kalo nak..cuma aku tamo ape risk tetiba mati tgh jalan..aku salu jalan jauh balek kampung..

Sekian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s