Peluang la sangat..

Baru-baru ni quota untuk ke over-the-sea for PhD and Master telah dibuka semula setelah dibekukan untuk beberapa bulan..buka untuk limited time pending further notification..wah wah wah senang sungguh orang-orang KPT buat keputusan bukak tutup application..kedai nasik lemak tepi jalan pon tak bukak tutup kedai sesuka hati macam..badan kerajaan..KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI katanya..mindset mcm tak tinggi je..fikir pon macam tak panjang je…

Pernahkah derang ambil tahu berapa lama nak dapat the official offer letter from those university..Sekali lagi..nak mohon permit bukak gerai nasik lemak pon lama tau..

so kot2 rajin plak derang nak carik berapa lama nak apply PhD dgn university luar..

How Long will it takes to get an offer letter from UK University for PhD?

2 Weeks to surf through internet looking for the  research opportunity with prospect of wrking with good research supervisor (world rank subject matter experts)..nama pon nak habeskan byk duit kerajaan buat PhD kat oversea katanya..kene pilih org gah sket..yang ade ADD VALUE..bukan setakat nak pegi makan angin kat oversea..kami ade duit sendiri untuk jalan-jalan..don wori..kami tidak sekorok itu..

pendekkan cerita..

Day 1 Contact Supervisor via email

Day 5 Supervisor Answer and ask some question for clarification

day 6 Replies

Day 7 Supervisor give background info on the research to make sure the student is interested and the research is definitely related to whats the student is seacrhing for..

Day 7 Replied. Agree. Ask for permission to apply offically via online.Ask some other question regarding the background info.

Day 15 Supervisor agrees. Pass the contact details to Department admin (delays due to some public holiday or Supervisor had to attend conference overseas)

Day 15 Apply online. Must sent supporting document which include referee letters and such.

Day 17 Referee still busy could not complete

Day 20 Referee letters obtained

Day 20 Using courier company DHL to send document to UK.

Day 35 Document arrive. Admission confirm acceptance. Pending processing.

Day 50 No news

Day 57 Went to Mabecs to get some assistance.

Day 70 Finally get the official offer letter from the Uni.

However day 72 KPT says Overseas quota will be ‘freezed’ until further notice..

Now after some 100 days after offer expired,(200 days starting from day 1)

 KPT says..

“Hey we open the quota again…com and apply..limited time offer..rugi kalo tak mintak bla bla bla..”

Aku terfikir la kan..ape tujuan bukak tutup quota pastu  macam sekejap2

Mesti ade kaum kerabat derang yang dah berjaya dapatkan offer letter, so derang bukak sekejap..kalo bukak sehari/seminggu nampak sgt la plak..so bukak until further notice je lah..

Pastu meeting KPT di Uni Uni untuk mempertimbangkan calon SLAB  punyer ni memang suka suki hati tunda and tukar tarikh ek..bapak derangnyer company ke KPT ni..

boleh bla la org  KPT…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s