Bercuti akhirnya

wah wah wah..bila di kira-kira, i was away from work for 11 days! ..giler tak?..hehehe..kalo dikira 21 hari keje non stop 10-8 ( yes, including sat sun)..takde lah pelik sgt kan..ahha..(sabar aje lah ye bos)..

Kali ni, with my sister in tow, we head to Pulau Pinang..if the jadual is up to me, believe me, we will be sleeping and lazying around all day, go out jalan2 sambil makan2 if its too boring and thats it..no no..thats not what actually happen those 11 days..Our event coordinator decided that we should be 2 proper tourists, if you went to Penang, you’ve got to feel Penang..So she brought us;

 

1. One  round trip of the Pulau (almost 3 quarter sbb tak berani nak jalan jauh2 lepas Teluk Bahang Dam..jalan sunyi tepi2 hutan..scary..haha..penakott)

2. Swimming (aik..swimming ke kau..ok la ..bermandi manda) at Batu Feringgi (Miami Beach) berbekalkan Nasik Lemak, Teh Ais and Nescafe Ais dari market Taman Tun Saadon..kuantiti sebenar dirahsiakan..arus agak kuat berbanding di Port Dickson..and pantai tak begitu landai..a few meter air dah sampai dada..so kitorang macam mandi di pesisir pantai je..kanak2 tidak digalakkan mandi disini tanpa adult supervision..

3. Sambung swimming the sort-of -waterfall at the Taman Rimba coz badan rasa berpasir, so nak mandi kat air terjun..It was really2 refreshing mandi kat air terjun yang sejuk ittew..it was raining the previous night..nyaman..berbekalkan kemahiran kuak terapung…pemandangan keatas dari posisi terapung tuh..terindah!.. dahan2 rimbun pokok2 disekeliling sgt menenangkan..i still had the pics in my mind..and was replaying it over and over..tak ambil gambar sbb dah dalam air kan..basah and all..tak sanggup nak riskkan Ahmad Dhani..air sgt sejuk..orang tak ramai sbb weekdays kan..

4.Suggesting Jungle tracking, at Taman Negara but due to penatness after those mandi manda session we just take a pic or two at the entrance..nampak seekor biawak besar sedang berenang-renang di pesisir pantai..errghhh..

5.Lepaking at pantai Padang Kota Lama and lalu di Padang Kota Baru..main2 dgn  shutter release remote..mcm sengal je..

6. Lepaking at Pantai Seagate (not the official name though..hehe)..bergambar2 and berfikir rancangan masa depan katanya..

7. Visiting the Butterfly Park entrance coz its drizzling so we’re quite reluctant to go in since we couldnt take pics, got to pay RM10 to get in somemore..haha..

8.Window shopping at Queensbay and Gurney.  At Gurney,Bought Oit, her SPM result’s present, a Samsonite BackPack,(Kita sama Oit..Kita sama..*high five*)..At Queensbay on Sat, we all shopping for my new spec and then Kak Hani Mum’s.

9. Makan Chok udang di ‘Juai Murah'(Pasar Chowrasta kot nama tempat tuh)..its fresh and crispy..cuma i couldnt find any udang in mine..huhhu..sedeh..

10.Dinner di kedai Mobil Bukit Minyak (2X)..sila order udang masak cabai (pedas-optional) and ayam untuk nasi ayam( tapi boleh order ayam sahaja)..best best..

11.Makan ais kacang di Padang Bromm (Padang Brown)

12.Lalu kat Bukit Bendera entrance ( lalu je ok..sbb Bukit Bendera Cable Car sedang didalam proses dinaik taraf..wlpon dah tahu..tapi kene lalu jugak..ambik syarat katanya)

13.Mendaki Gunung Jerai ( naik kereta la tapi..haha..turun balek half way..ade citer seram sket)..Oit terbau wangi-wangi tetiba..tapi maseh diam..Kak Hani tak sedap hati..Aku sorang je tak rasa paper..then, lampu apa ntah kat dashboard menyala..so turun dan dan tu jugak..bila dah makan kenyang and all kat satu kedai makan (ade seperiuk besar sup kat kedai tuh, depan2 sket dgn Balai Polis Guar Cempedak..sgt sedap meehun supnya)..barulah buka cerita Oit terbau wangi..chey..tadi tanak cakap..satu mekanik kedai moto, tgk2 under the hood, goyang2 wayar sana sini,periksa ketat ke longgar..then lampu kat dashboard pun padam..sampai la ni tak menyala-menyala..nampak macam tanda supaya kitorang turun dari Gunung Jerai..2/3 pun cuti..so its good that we decide to turun..

14. Pergi ke Area Jitra-Kubang Pasu to meet Manar, since couldnt attend her wedding aritu..then drive back to Penang..which termasuk dalam segment, drive-jauh2-untuk-berfikir..

15. Lawatan singkat ke R&R Gunung Semanggol..ahahhahaha

16.Makan Western Food di Tanjung Tokong, saya suka Lamb Chop and coleslaw

17.Lunch di Restoren Minah (2X)..bersih dan sedap..servisnya laju..sila cuba

18. Beli air kacang soya and taufufa dari Pakcik Nasir..the best air soya evaaa..sila cuba..

19. Tidak dilupa naik Ferry Penang (for the first time kat Malaysia.. naik Ferry berkereta yang pertama kali masa pegi Tasmania..x hengat!!)..untuk ke Seberang melawat Shidah yang sudah melahirkan anak sulungnya, Darwish Naufal 

20. Pergi Hosp Sungai Petani, melawat Bapa Mertua adek Kak Hani on the eve of his operation…

21. Short Tour inside USM Penang

22. Makan Steamboat kat Johnny’s di Queensbay..nama and kedai macam grand, pekerja sumer stok2 Bangla..cakap2 antara paham dan tidak..nasinya dan lauknya sejuk…sup untuk steambotnya biasa..nak try punya pasal ok lah masuk situ..however, not recommended..

23. Sebelum terlupa..bersenam-senam lite di Taman Belia..saya suka Taman Belia..suka sgt..

Then on Sunday dengan begitu sedih sekali..saya pulang ke KL..huhu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s