Kenapa kau?

I could not imagine myself communicating with my close friends and family with proper grammar or correct use of words.

Bende yang kuar mulut aku

” Arghh..Fitri..penakot..sissy boy..”
” Ko nih hampeh la Oit. Apesal ko bleh jatuh moto? Mintak nyawa la jalan raya tu kene hempap dek ko. menyarap tangkap katak la ko kat tgh jalan tu?”
” Kak Hani, kot2 ye pon malas. jangan malukan muka kami boleh tak.”

Kasar kan. Aku bayangkan kalo aku cakap proper-proper mcm drama stesesn tv pendidikan…

“Fitri, usah begini fitri, kita mestilah menjadi seorang manusia yang berani. Kamukan laki-laki. Bapak pesan laki-laki tidak boleh nangis” (part last tuh saje tambah2..haha)

“Oit, sedih hatiku mendengar perkhabaran yang kamu telah mengalami kemalangan motosikal. tentu sakit anggota badan kamu yang cedera. Bersabarlah.Semoga kau tabah menghadapi ujian tuhan ini. sesungguhnya Tuhan menguji setiap makhlukNya”

” Kak Hani, sesungguhnya perbuatan yang kak hani lakukan tempohari adalah agak melucukan. Seharusnya, surat kepada rakan meminta pandangan peribadi tidaklah perlu ditulis dalam bahasa yang begitu formal. Jangan pula mencampur adukkan penerima-penerima yang mungkin mempunyai latar belakang berbeda.”

*projectile vomitting*

Maaflah. Saya bukan begitu orangnya.

Mungkin cara kita dibesarkan berbeza. Mungkin ada orang yang betul2 menggunakan bahasa yang sgt lunak untuk teman rapat dan ahli keluarga. Namun begitu, saya tidak dan , tidak pernah pula saya mempersendakan mereka.

For me, i am as frank and honest as i am. Some people don’t get it.

Self centred is when you require others to behave like you do, the way you’re so used to. I have never commented/urge you to change however way you’re communicating with me,

“hey, behave like me. i’m goooooddd..i’m your role model”

coz i accept you as you are.

Some people claimed themselves to be open minded. But when they cannot keep an opened mind when some others appear to be close minded to them, then they’re not an open minded person at all.

I believe with the persons who are close to us, we like/tend to be as natural as we can be. We’re free to express ourselves.

But sometimes, we failed to notice that the other person did not consider us as their close ones and requires us to abide to some rules for proper conduct with them.

I do fail miserably at this.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s