Allah tak tolong orang yang tak mahu menolong diri sendiri..

Hati aku macam tak sedap satu pagi tuh masa check moto sebelum pegi keje..(seperti biasa..aku check tayar depan belakang..pastu check minyak dlm tangki..check signal..cermin sisi..and then aku panaskan enjin)..aku pon toleh kebelakang..rupanya ada dua pasang mata sedang memandang..seorang anak kecil dlm uniform tadika/nursery dipimpin seorang perempuan gempal berkulit gelap (maid indon dier kot) …

Memandang seolah mahu bersuara..aku pun memberi isyarat kepala..

ha..kenapa.. (garang sket..mood kureng baik sket sbb kene naik ke rumah semula tertinggal henpon..hehehe)

Paham dengan body language aku..si maid indon bersuara

“Kak,kakak kenal tak Wati?”

“Wati?” aku berkerut..saper plak wati nih..terus terang kata..jiran yang paling aku rapat…pekerja kedai makan kat bawah tuh..hahaha..then jiran kepada my brother yg dulu duduk di tingkat 7..selain itu aku tak kenal sesaper..let alone perempuan bernama Wati..

“Wati?..X kenal”

“Ala Wati yang ada kereta selalu mengantar vudak-budak sekolah”

“X kenal..”

” Ala Wati itu keretanya selalu disini..” unjuknya pada satu petak parking yang telah kosong dihadapan..

” X kenal..”

” Wati tuh anaknya satu..”

“Aku ka-ta..a-ku tak ke-nal…” aku sebut satu2 kot2 la dier tak dengar jawapan2 aku tadi..

Dia macam mencebik hampa..

Aku very tempted nak buat gaya sambil berkata…

” Aku bilang aku tak kenal..aku tak kenal..Pak Mat kene langgar motokar!!!”

tapi aku tak buat..hahaha..tak pasal2 je kan..

“Aduh..gimana ni..ini sudah tertinggal ke sekolah” adunya lagi..

Rupanya anak tu dah terlepas dari naik carpool untuk kesekolah..Aku tak tahu naka kata aper..raser cam nak tergelak..nak marah pun ade..pagi-pagi nih..ntah ape2 ntahh..

“Aduh..betul akak tak kenal wati..dier itu..kereta..anak sekolah..depan sana saja..di condo depan tuh..ish..”

At this point aku cam sedar jugak la..pompuan nih macam agak ‘kurang’ sket..sejuk sket ati aku..

“taaaakkkk….” kali nih kurang sket garang aku..(aku rasa la..)

aku pun naik atas moto sambil kepala aku ligat fikir..pompuan tuh maseh disitu tidak berganjak..masih merennung segala gerak geri aku..

“Sekolahnya dimana tadi?”

” Di Condo depan sana..ala condo yang ada pengawal yang jaganya..”

aik..ko ingat aku nih penguasa tempatan yang keep track segala nursery kat taman desa neh??..pastu Condo mana tade jaga? aiseh..aku telan semua bende2 lawak yang aku nak hamburkan..takpelah biar aku gelak sorang2 dalam hati..

“Dekat ke jauh?”

“dekat saja..depan sana tu..”

“kalo dekat..pegi la bawak budak nih jalan kaki”

“nggak mau..jauh!..”

“hmmm..”  kejap jauh kejap dekat..mati ke jalan kaki sket..hebes tu takkan nak berdiri kat sini sampai esok kot..ngengada je tau indon neh..aku ngomel2 dalam hati..

aku macam hangin jugak..aku mula gerakkan moto keluar dari tempat letak..dia maseh disitu..pastu aku terfikir sesuatu..

Aku tongkat moto..aku turun dan bukak Box kat belakang nak amek beg duit..aku nak bagi duit teksi..bukak2 dompet..ade 2 hengget dan RM50 je..haha..kene tukar duit..takde keje kan..tak psl2 plak pepagi aku kene susah payah pi tukar duit bagai..tapi entah..aku cam rela hati je..hahaha..aku pon pelik sampai arini apesal aku tolong indon tuh..

lepas aku tukar duit..aku hulur RM10..cukup la kot pegi balek..dekat katanya..

“Eh..xpe lah..tak berani..naik teksi..xpe lah…” dier tersipu-sipu segan..

“hey..jalan kaki tanak naik teksi tanak..xpe tak payah bayar balek..amek je jgn risau ..naik teksi pegi hantar..”

“xpa lah…xpa…saya takutt..”

pastu aku baru teringat nak bertanyakan no henpon si Wati..

“No telipon si Wati tu ade?”

“nggak..Tapi Wati..itu yang anaknya satu..kakak tak ada nombor dier?”

aku rasa cam nak nanges pon ade..

“heyyyy..sukati ko la..semua tak boleh..semua tak ada..dah dah..aku nak pegi keje nih..pepandai la ko nak hidup..”

aku pun berlalu dengan motosikal aku..aku tak pakai jaket pon sbb dah berpeluh sket..

begitulah kejadiannya pagi itu..

hangin jugak..semua pon tanak usaha..caner nak selesaikan masalah..

Allah tak menolong hambanya yang tidak mahu menolong diri sendiri..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s