Ramadhan

harus lahkan aku pon buat entry mengenai puasa bila dah masuk bulan-bulan puasa nih..ahahahaha..tapi aku tulis secara random je la bende2 yg berkaitan bulan Ramadhan ni..

Tahun nih masuk tahun kedua aku kembali berpuasa di tanah air..ahaks..dah lama jugak aku tinggalkan bumi Randwick terchenta..dah nak dekat 2 tahun rupanya..aku maseh boleh bayangkan randwick macam mana..centennial park..tempat ku yang kadang-kadang tido petang..kadang-kadang duduk diam..memerhati kot2 ade bunny yang keluar dr rumpun pokok palma kat tepi tasek/kolam( ye ade arnab liar yang tinggal disitu)..kadang-kadang datang melangut tgk kuda( org kampung gayat x pernah tgk kuda secara live di M’sia)..kadang-kadang konon2 jungle tracking dgn basikal masuk ke kawasan kecil mcm hutan…kadang-kadang dtg study buat soklan past years..kadang-kadang bg itik makan..kadang-kadang buat sesi photography..hehehe..

Tahun nih bulan puasa  di Malaysia  tidaklah panas sedikit pon berbanding tahun lepas-lepas..hujan dan redup sahaja..sekarang musim hujan dan banjir..pasal hal pasar ramadhan plak..aku tak amek port sgt..aku lebeh suka masak sendiri..ade je la selected food yang aku mkn kat luar..soto and kuih lopes and putu bambu..and thats it..satey pon aku makan bila mak aku belikan..haha..and nowadays kitorang memang buat satey sendiri jer…

The other day aku terlewat sedikit untuk bangun bersahur..tgh terpisat-pisat..ade kol masuk..menjerit-jerit phone aku..Kak Hani kol..hehehe..dier pon kesiangan..alhamdulillah maseh sempat makan..cuma tak sempat panaskan lauk dr petia ais..seb baik nasik panas..aku masak sebelum masuk tido malamnya..so dgn nasik panas..kire ballance la dgn ikan keli berlada aku..hahaha..minum pon air kosong..telan 2-3 biji kurma untuk keperluan gula..tak lama azan subuh..huhu..mujur sempat..aku tergelak sendiri mengenangkan sahur sahur nih..

Di Randwick dulu, geng bersahur aku adelah..aku..kak hani,kak shahnaz, ain dan bebudak hall yang lain..kepala kitorang mcm beselah..kak hani..dier yang bangun paling awal..kejutkan aku and ain..and anyone yg pesan pada malamnya..pastu dier terus ke bawah..perangat bekalan sahur yang telah Abang Sam sediakan…trademark kitorang..aku mesti ade air teh suam se jag (usually aku je yang habeskan) and kak hani akan turun dgn biskut coles yang pelbagai warna bungkusnya..

” Hari nih nak makan yang mana? Biru,ungu atau coklat?” tanya kak hani kepada hadirin yang berdekatan yang selalu makan biskut tuh

“Erm..biru” aku kata

“ye..biru-biru” Is menyampuk.

“OK..hari nih kita makan yang ungu!” kak hani dgn kata putusnya..

Ape kes kan..dah le tanya orang pastu buat keputusan sendiri..

“cheyyy..baik takyah tanya”..kitorang gelakkan kak hani ramai2..jahat giler..dah le merampok biskut dier..ade hati kutuk2 plak..

Aku kesah kerr…ahahahahahaha..

Ade jugak insiden satu hari tuh..Abang Sam masak mee kuning untuk sahur..Kalo spaghetti aku maseh boleh lagi..ini mee kuning..mcm kakt mesia tuh..alkisahnya aku nih tak makan mee..kalo makan mee boleh cedera parah perut aku..ahahah..tipu jerk..aku memang tak ske langsung mee kuning..bapak aku goreng mee goreng basah kepakaran dier pon aku tak makan..and aku jugak dah berpesan kepada Abang Sam, kalo nak masak Mee jugak..bgtau..so aku boleh tapau makanan dari TOT..tapi hari tu dier tak bgtau..aku pon..mengamuk la..membebel..mengomel..menangis sket pon ade..sedeh tak cukup makan…hahahahaha..yang menghanginkan aku bebudak lain yang tahu berita mee goreng nih dah siap sedia tapau lauk dari luar..apesal aku yang mintak info nih tak tahu…marah btol…marlina kalo pasal makan..penting tau!..then terjadi satu scene yang mengharukan..hehehe..si anas yang berada berdekatan..mengofferkan makanan dier untuk aku..

“nah..nah..alololo..siannyer” dier buat gaya-gaya bapak yang anaknya merengek nak makan..ahahahaha..

“tanak der!!!” aku maseh degil ngomel-ngomel..

aku capai biskut Kak Hani

” Nak makan biskut banyak-banyak..nak sumer ni..lantak la..”..aku ngamuk-ngamuk lagi..

Then tak silap aku afiq come to the rescue..carikkan nasik/lauk smlm kat dapur abang Sam..untuk aku makan..dapat nasik barulah aku diam..hehehehe

Biler aku kenang-kenangkan..haih..malu pon ade..tapi lebeh kepada kelakar la..masa tu tader saper gelakkan aku..sumer cam terkedu..aku biasanya garang/serious..tetiba tak cukup makan..boleh palak throw tantrum kat depan orang ramai…

Aku kesah ker..ehehehehehehe..

hasilnya.. kejadian nih sampai ke pendengaran Abang Sam..

” Ha..sajak la tu..patut badan ko tu kembang..makan aje la mee tu..ape ko ingat Abang Sam masak tak sedap ke”

“Abang Sam la..org dah pesan dah..bukan sbb tak sedap..org memang tak makan mee..rela makan nasik putih dgn telur goreng bodo..”

Lepas tu abang sam akan masakkan nasik goreng bila-bila dier sediakan sahur yang berasaskan mee..hehehe..aku suker..sayang Abang Sam!!..

Pastu ade jugak satu lagi kejadian dimana bos tak terjaga untuk sahur..ahahaha..maka satu korum tak bangun..hahaha..geng dari kaum adam hanya assume kitorang coti beramai-ramai…hahaha..klaka bile teringat ain..

“hah!..dah habes waktu sahur ke…alaaaaa…kite lapa..huhu..kak marlina kejam..apesal kak marlina tak bangun!!” bayangkan ain ckp nih dgn high pitch..hahaha..klaka klaka..

bila bersahur or berbuka sensorang kat rumah..teringat kenangan2 comey masa di hall during my final year..the best year i spend in Sydney..

Collages1

Caption mula dari kiri:

1. Afiq: Ko nih apesal? (itu tangan Is)

2. Jurugambar pon mamai jugak

3.heh heh heh..makan biskot!!!

4. Anas: Kita mesti pertahankan maruah Kampung kita nih!!

5. Macha juga turut serta berpuasa..kalo puasa penuh dpt duit raya

seterusnya …Anas and biskut..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s