mana tempat makan best?

Shidah tanya aku smlm lepas habes sesi tangkap-tangkap gambar sempena graduasi beliau di UM…

erk..ligat kepala aku cuba memilih-milih tempat makan..hmm…

“err..hehe..i have no idea..rarely makan kat luar..” aku tersipu-sipu jawab..kantoi kedekut kan…hahaha..makan masakan sendiri…

‘rarely makan kat luar’ tuh maksud sbenarnya adelah..i rarely makan kat restoren fancy mancy..restoren yang sesuai bawak kawan-kawan makan-makan..yang selesa untuk orang baru..tak bermaksud aku tak pernah makan kat luar..hehe..

aku ade je kedai makan yang sampai hari-hari aku pegi..

contohnya kedai mamak/india di ground floor flat kediamana aku yang roti canainya garing diluar lebut didalam..menu aku sama

“teh ais, roti kosong satu, dal tanak sambal..tak payah sudu”

kalo kat kedai no.10 di TM ‘longkang side’ (river side)..aku salu sarapan dengan hati/pedal ayam goreng ngan bihun and sedikit kuah asam pedas atas mihun tuh…or nasi goreng ulam kot (sbb ade bunga kantan dlm nasi goreng tu) and kopi ‘o’

Kalo kat kedai tepi jalan seberang dgn banggunan Faber di Taman Desa tuh..aku salu makan nasik goreng cendawan ataupun nasik goreng USA..

kalo tetiba gatal nak menghabeskan duit..makan di Secret Recipe..air epal ape ntah and lasangna, takpun beef noodle soup with extra chili..

Kalo makan McD sbb kemaruk..spicy McDuluxe and bubur ayam McD small.

hehehehe..so..kalo ade kawan-kawan yang nak dtg jumpa and makan-makan..i would suggest..tell me like 3 days in advance..

i will give you map to my place..and yeah..i’ll cook..whateva you raser nak makan..jangan la pulak mintak bende merepek like  kambing salai ka..susah ler..hehehe..

Namun jika soalan sama diajukan kepada aku masa aku di Sydney..hehhehehehe..yang nih aku boleh suggest…

Kalo nak makan nasik lemak (usually malaysian visitor bila sampai sydney akan sedikit kemaruk nak makan nasik lemak..maybe baru je sampai kot..perut maseh demand nasik lemak)..Sila ke Kedai Kaki Lima di Kingsford..in particular people (Chinese Malaysian) usually come for the sambal sotong (from sotong kering) and will tapau some more after that.

Kalo nak makan sate..hehe..kene carik abang Sam la..not sure cafe Kasturi di George street maseh menghidangkan sate dr air tangan beliau..but ask around for his own makan place..i’m sure he has that on the menu..and yeah anything else in the menu pun recommendable..butter prawn..but then..ape je abang sam masak tak best?…huhu..sumer pun best..

Kalo nak selera lain sket…nak cuba raser masakan dr negara lain..berdekatan dengan tumbalong park..if you walk down from Victoria street,just before the bridge, turn right..there’s 2 restoren yang menghidangkan masakan dari belah2 utara china…Uighur and Mongolia..negara-negara nih masakannya mempunyai pengaruh dari china dan arab..kalo naik ke kedai Khurasan (kalo tak silap namanya..) kene order braised prawn, beef/chiken/lamb on steel poker, and kacang buncis goreng berempah(aku yang letak nama nih..lupa nama sebenarnya) pastuh order just water..kalo advanture..order la tea derang tapi kitorang tak penag order..hahaha..

Kedai nih kitorang jumpa secara tak sengaja..masa tuh selepas rehersal malaysia fest, kitorang (kak shahnaz,kak hani and me) berasa lapar teramat sangat..kitorang hanya berpandukan ade tanda halal..so masuk jer..tanya setiap menu kat buku…ini apa..itu apa..last suroh dier pilihkan makanan yang ok untuk orang yg baru nak berjinak-jinak dgn culture/masaqkan derang..so dier suggest bende diatas..kitorang tabah stir fried button mushroom..yang nih ingat sbb masa tuh makan pakai chopstick..fes time makan nasik pakai chopstick..hahaha..pastuh cuba untuk menyepit button mushroom tuh..agak mencabar la..dan very funny..sampaia de seketul 2 yang lari dari pinggan…hahaha..

On one ocassion, Khurasan tutup sbb dah kene tempah dek satu family nih..kitorang pegi la makan kat kedai sebelah (bahagian bawah)..kedai nih aku penah datang makan sekali..masa tuh ade sorang senior from YTm dah nak balek and belanja farewell lunch untuk kitorang..he want some chineese food which can also be consumed by his friends yang muslim..so he choose that restaurant..masa tuh aku ngn kak Qayya..hendra and insan pon ade..so aku pon cadangkan kat fifi,ain and kak hani to makan je kat restaurant tuh..maybe rasa lauk lebeh kurang..

namun tidak…makanan kat kedai tuh more chinese la..which mean kurang pedas/berempah compared to khurasan..kitorang tak tau portion makanan kat situ caner..so order macam pandai..biler makanan sampai terbeliak nak habeskan..haha..ade satu dish sort of pau yang ade lauk dlm dier terpaksa dibungkus balek..aku ngan fifi pulak berusaha mengahbeskan satu lauk yang dlm dier ade mee yang dibuat sendiri dikeadi tuh..sedap..maseh tak lupa dgn rasa dier..rase cam kurma ayam yang light2..takde santan,maybe sket cream..and ade kentang..pastuh mee yang special tuh.

but above all tempat makan in sydney..sila la pergi ke Taste of Thai di Belmore Road Randwick….and makan lah denagn kehadiran chopped chili..gerenti best..try everything with duck…chiken/beef/seafood dah biasa sgt..duck way better..sedap..then order side dier,chiken wing and ade satu lagi tuh aku lupa plak nama dier..oh ye..Hoy Jor..dip in thai sweet chili sauce..mantap…fried mee (pad thai) aku tak ske sgt..

Kalo nak makan ramai- ramai and tempat tak berapa keco mcm taste of thai..pegi la ke Thai Singha..best tom yum goong..and don’t forget to makan the crying tiger beef dgn supplied dip..woh..best-best…worth it

Ada satu tempat makan on the way to bondi..berdekatan dengan kedai fish and chip yang wane kuning striking..kedai tuh plak..tak best sgt..jgn pegi..hahahaha..

kedai makan di stesen mobil tempat Cab-cab driver melepak ..dibahagian utara stesen central plak..boleh la..kalo nak makan tempat lain plak selain taste of thai..aku pegi kedai nih 2 kali dlm masa 3 hari ade satu masa tuh sbb makcik kat kedai tuh..macam sgt suka plak ngan aku the first time i got there..

” you look smart..you know smart?? study exam A,A,A..you must be work good, lots of money..you look smart!!”

Ko raser takkan la aku tanak dtg lagi kedai dier..haha..mesti la pegi kan..kak hani hanya boleh rolled her eyes loudly jer..hahaha…

anyway..aku hanya menghitung minit untuk balek rumah makan fro lunch..huhu..lapar..and aku kemaruk kepada spagethi masak kari yang ade belen kat rumah tuh..

ape? spagethi masak kari?

ye..sedap….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s