Life and problems or just Life…coz problems are the inherent nature of life..

The biggest problem on earth is one without a solution.

To some a problem that does not have a solution is not a problem.

Today i will write/share what i know/think about life and problems.But then thats too much to cover here. So i will narrow down the scope.Lets just cover on how to approach our problem/s. I guess i’m better off writing this in my usual fashion, Manglish.Some friends suggest that i should start writing in a more proper manner coz, i’m already 25. But yeah, i guess i like my kampung styled argument, it more of a straightforwardly presented writings. Its my blog anyway. i believe some readers do get hooked up to my writings because of this. hahahaha..pose2 perasan kan!..hahahah..another way of saying this is, my English is not that good in formal communication, except when you want me to debate on Economics issue….hahaha…So here goes..

Kategori Masalah

Aku x boleh nak komen lebeh2 tentang hidup org yang aku tak tahu..sbb bukan aku yang lalui hidup orang tuh..so aku nak cover pasal hidup aku jer..sbb yang nih pasti..

Hidup aku ada macam2 masalah…masalah kewangan..masalah kesihatan..masalah komunikasi..masalah mental..masalah rumah tangga…masalah keluarga..aiks..ade masalah rumahtangga ker aku?..hahaha ok ok..masalah percintaan?..ok?…hehehehe..

Disamping mengalami masalah-masalah kecil (boleh diselesaikan) aku jugak ade masalah besar(nak selesai kene ade byk effort sket) dan jugak masalah gaban(jalan penyelesaian yang terlalu perit untuk dilalui).

Masalah juga datang tidak terduga dan kadang-kadang bertimpa-timpa..For me a problem is not that besar la if you can still ade keperluan-keperluan asas seperti tempat berlindung (rumah), punca pendapatan, ahli keluarga dan orang tersayang. Ketidak dapatan terhadap sesuatu yang diangankan (bukan keperluan tetapi keinginan) adalah bukan suatu masalah.

Masalah juga boleh dikategorikan kepada masalah yang sendiri cari dan masalah yang terjadi diluar kawalan. Berhutang dgn bank/Ah long sewenang-wenangnya tanpa tahu bunga tinggi yang dikenakan, then hidup dibebani hutang..adelah antara contoh masalah yang dicari sendiri…

Masalah dalam ketegori ini juga adalah apabila berkahwin awal tanpa berfikir panjang tentang kewajipan selepas kawin..(sedikit komen sampingan:Bila dah kawin, kene berdikari bai…bukan stil harap mak bapak menanggung belanja kahwin, berikan wang pendahuluan rumah anda, hantarkan isteri anda ke tempat latihan untuk melawat anda dan sebagainya..have some pride la bai..kalo nak mencari masalah sendiri..sendiri selesai la…)

Masalah yang diluar kawalan pula adalah seperti..rumah dilanda banjir..kebakaran..kemalangan..atau supervisor terlalu sebok untuk memeriksa project memberikan markah untuk project anda dalam jangka masa yang lama..🙂

Belajar Menempuh Masalah

Namun, apa jua kategori masalah yang dihadapi..kemahiran untuk menempuh masalah adalah berbeza bagi individu individu yang terbabit.. yang sama adalah..kemahiran itu datang dari pengalaman dan kemahuan untuk belajar dari satu pengalaman..

Adalah biasa apabila seorang itu merungut akan masalahnya..

“Asek2 masalah..masalah..lepas itu, ini pulak..tak habes2”

Bermaksud hidupnya belum ada banyak masalah lagi…belum cukup untuk dier paham erti satu masalah..bermasalah adalah bermakna anda masih hidup..hidup yang tiada masalah pula adalah seperti mimpi disaing hari..lambat laun aka nada masalah juga..Namun,untuk orang yang sudah biasa dengan masalah..jika berhadapan dengan masalah sama,

“oh..ok..we’ll see..”

Beliau akan skip the merungut part and terus kepada finding the solution..sebab dia tahu..tade guna sesen pun merungut..last2 kene solve jugak..merungut menyebabkan kegusaran berlebihan..hati tak senang..minda dan fikiran terganggu..dan emosi yang tidak best juga..

orang yang sudah mengalami berbagai masalah bukan secara automatik akan menjadi seorang yang optimis tetapi dier menjadi seorang yang berminda realistik..

“que sera sera..”

Kerana dier faham, fasa merungut hanya melambatkan dier mendapatkan penyelesaian..

kate org negeri, merungut nih ibarat

“mengabehkan borghreh jo” (menghabiskan beras sahaja)

The first step untuk menempuh masalah adalah dengan berlapang dada..ingat bila bende yang suka je ke berlapang dada..bende yang tak disukai la yang kita kene berlapang dada..it helps to take a deep breath…

pasal berlapang dada terhadap masalah ni aku perhatikan hanya terjadi apabila enough problems in the same nature dah dihadapi..kalo perkara-perkara baru..memang susah sket..but then..just try it..pause and take a deep breath..

“Cakap senang la Marlina..cuba ko jadik aku..nak tengok sampai mana ko bertahan”

“kalo kau jadik ko..it would not happen in the first place..kene faham nature masalah ni..masalah ni khas untuk setiap orang..macam jugak masalah aku..kalo ko jadik aku..mesti dah selesai tade pening2..”

Put yourself in someone else’s/that person’s shoes

Sejak kecik aku rasa peribahasa ni tak tepat…

For sure ko tak selesa pakai kasut orang lain..namun dier selesa je pakai kasut dier..bukan? so ko punyer tak selesa pakai kasut dier tuh bukanlah menggambarkan kesusahan dier dgn kasut dier tuh.. kan?..kesusahan dier patutnya direpresent oleh perjalanan yang dier lalui while pakai kasut dier..get me?

Analoginya begini: Saper yang sengaja pegi beli kasut tak kene dengan saiz kaki dier?

So isunya.bukan saiz..bukan kasut..bukan kaki yang masalahnya..tapi..masalahnya..jalan apakah yang ko dah jalan dgn kasut yang ko pakai..baper jauh..type of journey..type of kasut…kalo ko pakai selipar jepon dibawaknya jungle tracking, pecah la tumit ko beb, mendapat la segala jenis pacat..saper punyer keje ko pakai selipar jepon pegi situ..ko jugak kan..

Ko kene la pakai kasut yang sesuai untuk perjalanan ko..dari berslipar jepun..upgrade sket ke hiking boot ..kasut yang sesuai nih ibarat your state of mind..paradigma ko..cara fikir ko..mindset gitu..kalo jalan maken susah..up the game la..semangat kene lebeh..

Jangan la jadik orang bodoh meratap bersedeh bila kaki melecet sbb pakai selipar untuk join marathon..yang ko tanak pakai running shoes ni saper suroh?

Pernah tak fikir orang dulu-dulu..cukup je berkaki ayam..itu sebab derang dah biasa dan tak takut saket..tapak kaki dah tebal..prektis..so ukur kasut kat kaki sendiri..kalo rasa-rasa nak pegi lari marathon for the first time pakai le kasut sesuai..kalo tanak saket..kalo nak biasakan diri berkaki ayam dan saket..sendiri tanggung la beb..sendiri pilih..jangan plak nak meratap hiba pekebende..

After dah realize pakai kasut yang salah rupanya..tukar la kasut…

Bersaket-saket dahulu…bersenang-senang kemudian..

Bagi aku bukan lah satu janji Allah kalo ko susah dulu sekang ni, nnt ko senang..tapi itu adalah resam… kalo kita selalu susah dulu..and then susah susah jugak sekarang dah rasa macam tak susah sgt dah..bearable la sket sbb Alah bisa tegal biasa..

Tapi manade orang tahu bila-bila dier boleh tukar mindset dier untuk menghadapi masalah hidup..so memang macam manapun kene alami kesakitan dari sesuatu masalah..tapi kalo dah pernah alami whatever type pun masalah, dah kene belajar dah kot,merungut is not an option..

Kekuatan menempuh Masalah

Kekuatan datang dari dalam diri, untuk apa kuat? Untuk siapa? How much do you want to be strong? How?

Kekuatan dalaman(mental) dan luaran(fizikal) yang bertahan lama dan kekal bukanlah datang dari sumber-sumber luar..ahli keluarga..yang tersayang memberikan dorongan,kata2 comforting and all.

Bagi aku kekuatan adalah perlu untuk diri dan melindungi mereka yang tidak kuat. Kanak-kanak sudah tentu tidak boleh menjadi sekuat kita..Orang tua juga sama? Kekuatan juga perlu untuk tidak menyusahkan/merosakkan orang lain. So setiap orang perlu strive for this the best that they can do. Semua orang tidak sama, tahap kekuatan juga berbeza..Tolong menolong juga bukan asing dalam konsep sebuah hidup..lawan kepada kuat, iaitu lemah pun begitu..jangan bandingkan diri dengan orang lain..just bandingkan anda dengan diri anda semalam..cukup..

Kekuatan datang hasil dari kekebalan terhadap kesakitan/kesusah payahan..untuk mendapatkan kekebalan, sakit perlulah dihadapi dahulu..jangan takutkan kesakitan apabila kesakitan mampu membawa kepada satu kekuatan..its ok to cry to admit defeat..selagi belum mati..

Bangun lah..hai kawan

Masalah dah selesai baru nak bangun? Salah!!!

Bangun la sekarang unutk selesaikan masalah anda..itulah fitrah sesuatu masalah..bukan untuk diselesaikan oleh anda yang semalam..masalah itu adalah untuk diselesaikan oleh anda yang lebeh baik dari semalam..jika masih sama..maslaah takkan selesai..tangguh la berapa lama sekali pun..masalah takkan pernah pergi..terus bertimbun dan bertimbun..

BANGUN!!

Try on a new shoe that fits better for your journey.

This is your life.

DSC_5475

gambar sekadar hiasan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s