Lost

i’ve just realised it yesterday that i have misplaced an envolope full of important documentation..

i trace back my activities and narrow it down to 2 likely place..

1. Motocycle shop

2.McDonald nearby the shop.

Having slept for only a few hours for a few days..finally my body started to show signs of fatigue..huhu..so i decide that i will go and check today..kesahnya malam tadi tak lena tido..hahaha..badan penat..kepala dah pusing-pusing..

lepas siap2..pagi tadi..

I phoned the motocycle shop and they claimed there are none of the envolope mentioned..so i guess it might have been at the McD.

I took a cab there and ask the driver to wait cause i’m going straight to the office afterwards.

I went in the McD and there’s this  boy behind the counter. I explain the situation and quite reluctantly he went and look it up. No even a minutes past, he went back to the counter and said that he couldn’t find any.

“Ade bang, envelop putih besar, ade cop TM. Boleh tolong checkkan betul2 tak?”

“Tade kak, kalo ade saya dah bagi. Kitorang memang akan bagi bende balik kalo ade customer yg datang tuntut.” maseh duduk dikaunter tak pegi pon tgk..

“Saya faham. tapi boleh tak abang check betul-betul.Saya rasa memang kat sini saya hilang sampul tuh. Mintak tolong sangat-sangat abang checkkan semula.”

” Tade kak. saya dah check.tade.saya tak boleh la nak bg bende yg takde.”

“Iye.boleh tak check sekali lagi.tolonglah.” Aku memang dah mcm nak menangis. salinan asal dokemen untuk lesen, salinan asal maklumat cukai sumer dlm tuh…dier mcm sgt reluctant la nak pegi tgk balek. berat sgt ke badan tuh bang..haih..

” Ade tak saper yga keje ari isnin kat sini?” aku try lagi.

By this time dah ade 2-3 org staff yang dok try2 dgr perbualan kitorang..pastu dia tanya kat salah sorang..keje tak isnin..

then a girl with shorthair…come up..

” Ye?”

” Saya ada tertinggal sampul surat putih besar.ade logo TM.hari isnin..”

“petang ke pagi?”

“petang..dlm 2 setengah lebeh2..”

dier mcm berfikir..

“Oh..”  pastu dier masuk ke bilik yang staff lelaki tadi masuk..tak sampai 1 minit dier keluar dgn membawa sampul ku sayang..

“see, i told you mesti ade punyer..” aku dah mcm sangat terharu..aku tak pandang pon muka budak lelaki tadi tuh..

‘Thank you..thank you…..wait i got something for you..”

I handed up RM50 notes to her..dier dan rakan lain mcm sgt terkejut..

“Eh..takpe lah ..”

Aku letak atas kaunter..then aku terus keluar..sgt gembire jumpa balek sampul tuh..huhuhu..

Aku percaya sikap ambil berat patut diberi penghargaan..dan sikap pemalas patut juga diberikan ‘balasan’..tapi yang aku boleh bantu..yang first tu je la..yang second tuh serah pada Tuhan sepenuhnya..

Aku doakan kepada perempuan itu dirahmati Allah hidupnya,hidup ibu bapanya…

Kepada budak lelaki pemalas tuh..hopefully malu yang dirasai bila betul sampul itu ada di situ kekal sebagai pengajaran bermakna bagi hidupnya

Kepada si gatal  meninggalkan barang kat kaunter McD nih..hopefully you learn your lesson..

1.Make copies of your document and bring only the copies with you when you are dealing with anybody, organization, shop..

2. Before leaving any premises,make sure all you belongings are with you..CHECK!

hehehehe….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s