English as my second language (cont)

The real reason aku melalut punya panjang kat bawah tu adelah kerana (salah tatabahasa disengajakan) PPSMI dimansuhkan..aku sgt2 bengang..

“Ko keco apesal Marlina. Ko dah abes belajar dah. Dah grad,dah keje. tak payah la risau..tak payah keco..”..

Keco aku bukan keco tak bertempat..aku ade 3 adek lagi..satu sdg menuntut di UPSI, program ijazah 4 tahun TESL. 2 lagi adek SPM dan UPSR tahun ini..keco aku bukan keco tak bertempat, 2 adek2 aku sedang belajar diluar bandar..anak FELDA..kalopun dipanggil Pusat Bandar Palong..tapi tiada bandar nya kampung aku tu..keco aku bukan keco tak bertempat, adek aku yg belajar TESL tentu arah la ajar English nnt..ade PPSMI ke tade ke..tapi adek aku yang 2 tu..

Kot la bapak aku kaye..PPSMI ade ke takde ke keluarga aku x terjejas..

Kot le bapak aku kaye..adek2 aku boleh masuk sekolah private yang mana guru2 yang mengajar matematik dan Sains boleh je kalo nak mengajar adek2 aku dlm bahasa Melayu atau bahasa inggeris..menguap je..

” nak kene mengajar bahasa inggeris ke..huuuu(menguap..bosan)..what eva la..boleh je..”

qualified katanya..bukan calang2..bukan setakat guru bekas graduan menganggur –> KPLI becouse of no choice..bukan setakat guru cikai yang nama je guru tapi malas belajar..malas nak pegi kelas bahasa inggeris untuk mengajar matematik dan sains..diulangi..MALAS/TAK NAK BELAJAR..huih..parah betul murid sekarang nih..chekgu malas/x nak belajar???…gua pusingggg…

ungku Aziz risau ape..korang nih ade PPSMI ke tak..anak dier GABENOR BANK NEGARA kot sekang..penah anak dier belajar kat kawasan FELDA?? xkan pernah..agaknya anak dier pergi persidangan ekonomi atau perbankan serantau cakap melayu kot..kita mana tau..

soal selidik dilakukan keatas budak2 yang sedang belajar bahasa inggeris..If those kids knows whats good for them, we don’t need guardian or parental rights la until their 18..derang boleh buat informed decision ape..derangkan dah melalui pahitnyer higher education or job hunting without english..so nnt buat la plak soal selidik..anda suka ke sekolah?..anda suka belajar?..dipakatnya derang jawab ramai2..kitorang tak ske sekolah..dah kene tutup la pulak sekolah tu..huhuhu..sedeh2..yang jadik penyelidik tuh org yg dah ade anak aku raser..takkan tak tahu..aku yang tade anak lagi pon tahu..maybe derang lupa..sbb anak2 dah besar..dah jadik Gabenor Bank Negara katanya..

ade beberapa diskusi di TV1 yang dipanggilnya menjadi panel..pegawai, GAPENA, ‘pakar bahasa Melayu’ ..graduan IPTA tempatan..yang tak terasa bahangnya..mencari ilmu peringkat tinggi dlm bahasa orang..atau pun bahangnya tiada penguasaan inggeris yang baik..

memang aku ngaku la..belajar dlm bahasa melayu lebeh senang paham..memang..ade aku kater salah..tapi ade hadnya pencapaian yang boleh diraih dgn satu bahasa sahaja…ada hadnya jika anda tidak pandai dalam bahasa inggeris..higher level of education,bukan setakat first degree,bukan setakat sijil, ade master and phD kot..99%  RUJUKAN DLM BAHASA INGGERIS..yang ada dlm ibunda adalah pelajaran tentang bahasa ibunda..giler ape in english..

cuba try test dtg kuliah economics di australia(pengalaman aku..tapi katanya org dgn british accent lagi mantap)..senget ke tak kepala kau nak paham ape la yang chekgu tuh ckp kat depan..(nota: org oz ckp laju.kalo kat TV tuh american..so a bit slow)..aku bukan nak kata kene bercakap dalam loghat mereka..tapi kalo penguasaan ilmu dlm bahasa yang diguna pakai antarabangsa itu bagus..laju macam mana pun, kalo ade term2 yg disebut..akan serta merta paham..

“oooo..indifference curve…oooo”..mujur A-level dlm English so boleh le aku nak score2 high distinction untuk subject2 intro..

tanpa PPSMI..ade la term2 yg best2 mcm WTH..*i went to some STPM ekonomi resource website..

“TERBITAN KELUK PERMINTAAN”<—ape bendenyer nih…direct translations “Derived Demand Curve”..haha..aku yang BEc pon tak tau ape maksud..haha..

Paksi mendatar =X-axis…hukum pulangan berkurang=teori of diminishing return

Aku hagak la kan..sama la budak2 STPM pegi oversea belajar..mmg kene erase byk bende..kene relearn in english..tak tau la aku..aku sorang yg tak pandai sesuai kan diri..

yang aku peratikan..one thing funny..label2 pada graph still in english..like Px (price of X)..MUx(marginal utility of X)

PPSMI bukan untuk mendaulat bahasa inggeris melebihi bahasa melayu..bukan tergedik-gedik nak jadik orang putih…PPSMI adalah untuk menyediakan lebih peluang untuk anak2..terutamanya anak2 tani..anak2 orang susah..supaya berdiri sama tinggi..duduk sama rendah dgn mereka dibandar dlm bidang pendidikan awal sehinggalah keperingkat paling tinggi dalam penguasaan ilmu..mahu atau tidak..banyak ilmu dlm bahsa inggeris..kalo setakat nak bersaing di IPTA dengan bahasa pengantar/peperiksaan dalam bahasa melayu..boleh la kot mansuhkan PPSMI..samapi situ sahajalah pencapaian jaguh kampung mahir berbahasa melayu..distu agaknya tempat kami anak2 orang susah..

i am not very familiar tertiary education system malaysia..maybe bagi bijak pandai yang mansuhkan PPSMI, warga2 kampung yang kurang pendedahan bahasa inggeris nih ada tempatnya..kekal dlm kemiskinan ,kekal dlm kelambu/tempurung fikiran yang tak berubah..tak perlu belajar rajin2 lah..tak perlu lah merantau jauh belajar kebudayaan orang, tak perlu lihat lah dunia ni..kampung sahaja sudah cukup..kerja kilang pun sudah standard ape..

susah la semua orang ada equal opportunity susah pula nnt anak beranak kami nak jadik Gabenor Bank Negara…Diplomat..Engineers..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s