Driving…

Last Monday i decide that its time for me to test my driving skills alone without any noisy intervention/supervision from Kak Hani..haha..well shes my sifu and i’m her ‘ketegaq’ student..but that monday, she was safely home in Penang and her car keys ‘safely’ in my hand. I was entrusted with the keys so that i can start the car to warm the engine up every other day.

There I am in the driving seat.Sweaty hand. Nervous.My anatomy was correctly spelt that late afternoon, half a chicken and half a dare devil. I don have any license. I can clearly recall the first 3 minutes of my first time,during my attempt of getting a license last year..

I release the clutch and down the feul pedal in the correct sequence. Only too fast, too strong. Luckily i manage to emergency braked in time not to hit2-3 people trying to cross the car park area. The result was my instructor head and two hand pressed up to the windsheild with a distinctive ‘buk’ sound. Oh my!!! he hit his head there, If i go any faster, i believe i might broke his neck. Dier tak sempat nak pakai seat belt masa tuh. I was so overly excited.

“Aiyak, you mau bunuh saya ka?!!” sambil dier gosok kepala dier. Arwah dah apek tuh. Tapi bukan sebab aku tadi tu yer..sebab dier ade colon cancer kot…last year lagi..

Ok.thats my first time. Hillarious kan. Tapi masa tu Tuhan saje yang tahu betapa gigilnya dan terketar,sejuk kaki tangan sumer, and lepas tuh hanya bawak dlm gear 123 sebab sgt takot bawak laju…but i recover fast enough. By the time his wife called my home, aku dah gian nak drive lagi..

“Manina..arr? You siap2 ya.kejap lagi wa dtg angkat you. Belajar drive sikit.”

ye banyak la ko drive sikit and belajar..Nyonya itu telah menyuruh aku duduk kat belakang sambil seorang lagi student dier drive dari kawasan felda Palong 456 ke Felda palong 9 10 11. jauh kot..dah le jalan besar..sia2 jer aku mati plak karang. 2-3 kali jugak la budak pompuan tuh mati enjin kat simpang..pastuh jalan,brek,jalan break,tak smooth langsung, masa tu tengah hari..aku nak pitam dah..loya sumer..sambil dlm hati memaki-maki..aih nyonya nih..kok ye pon..perlu ke aku ikut untuk ini, chey..pastu sampai satu simpang..

“ok amoi. lu berenti tepi,kasik itu amoi besar pulak bawak”

Apekah nyonya ini telah lakukan…kang tak pasal2 kenduri arwah secara berjemaah plak kang..tetiba je suro aku drive..seyes siap guna kuasa peer pressure plak tuh..mana tahan beb bawak buruk depan orang yang tak dikenali..aku pon diam je sambar stereng.. aku tak bgtau pon aku tak reti..hahaha..jahat tak..macho kene jaga beb..lagipon, aku raser aku lebeh rela mati kalo terpaksa sekali lagi enjin mati kat simpang…huhu..

so aku bawak elok plak aritu..seyes..aku sendiri pon mcm terkagum..cuma nyonya tuh tak suker aku duduk tepi..dier soh duduk tgh2 jalan..apekah..nyonya nih mmg kurang sivik sket..dier nak jalan kat tgh,sukati dier la..aku plak fikir kasihan plak orang2 lain yang dah pandai bawak kete tuh..so aku tetap dok tepi yang mungkin telah menyebabkan kejengkelan dihati nyonya itu..hahaha..cara pemanduan aku buruk sket ler bila lalu bump..first time beb..lek la..tapi tak penah mati…alhamdulillah..pastu nyonya tuh singgah kedai dier jap..ade bende nak amek..okeh dipendekkan citer,paham ajelah kedai kat kawasan kampung..bukan besar pun area..dier soh aku masuk parking..tetiba je kan..saket ati aku dgn nyonya nih..seb baik tade byk moto..aku pun masuk sket..asalkan tak langgar orang dah ok la kan..pastu dah dlm sengah jam dier masuk kedai. dier kuar..

“ok amoi..you try pusing..itu depan tak boleh kluar. try pelan2 arr..pusing..”

omaigot..seyes nyonya nih..dier ingat aku nih terrer ke..ke mungkin betul jujur ikhlas dier igt aku terrer kot sbb aku bawak ok je tadi..jalan lurus boleh la nyonya oi..nih nak reverse, jln depan, belok sket, reverse..sikit2..ko nak membunuh aku ke aper nih..aku buat pelan2..mujur la budak pompuan tadi dah dihantar balek rumah..kalo tak..malu la aku..tadi yo yo jer kan…ahahaha..akhirnya setelah mcm 5 minit jugak la mengensot tuh aku berjaya pusing la..pastu aku drive sampai balek rumah aku balek..thats the last time aku belajar drive dgn nyonya tuh..aku pegi penang shoot wedding adek kak hani tehn Telekom dah panggil keje..

Nyonya tuh mintak remaining rm400 katanya kalo aku nak lesen L aku..wah3..sampai 8 ratus plak amek L..ko biar betul nyonya..aku pon tader maser nak pegi sampai palong 9 nak amek lesen L aku yang dah mati masa aku ade kelapangan balek kampung..sudahnya..aku tader lesen nih..and sumer2 ujian bertulis ke aper ke dah expired..kene amek semula..haha..

Then aku berjaya pujuk Kak Hani ajar aku..dier pon sama jugak ngan nyonya tuh..suker bising2..kene buat itu dan ini..ade jugak insiden merampas stereng dari aku sebab padanya aku macam nak langgar tebing..padehal tak..kalo korang tnaya dier mesti nak pertahankan dier raser ye..tak caye korang tanya la sendiri..ade jugak insiden yang melibatkan air mata..tapi sekali je la..selalunya..gadoh..tamo cakap..balek umah nnt tamo kawan dah..huh!..tapi biler

“arini nak masak aper ekk”

atau

“Elo2..kami nak tgk CSI..tade masa diari2 Akademi Fantasia ke, Fantasia Burino ke, aper ke.Shohh2.bak meh remote.” cakaaaaap jugakkkk..

hasilnya aku tau nak u turn, aku tahu nak tukar clutch ikut rasa kelajuan tak payah tgk meter, masuk simpang dan ikut laluan yang betul..tahu parking..tahu bersedia kat traffic light dgn tangan sedia kat handbreak, gear masuk satu,kaki jaga clutch dan minyak..lalu kat bump, bersedia dgn tukar gear rendah, perlahankan kenderaan,lalu bump,lepas je bump lepaskan break tekan minyak..haha..

hahaha..eh..aku baru tersedar aku tulis dlm bahasa campur haha..lantak la..pastu menyimpang punyer la jauh..

tapi yang paling aku sedar sekali ialah..aku memang Jenis tak ske orang dok seblah bising2 suruh buat itu dan ini..aku mmg jenis orang yang belajr dgn membuat sendiri perkara tuh..sebab hasilnya bila hani shuhanti duduk seblah dan kak hani dok belakang dengan arahan tak boleh berkata aper2 pon sepanjang pemanduan, aku bawak ok je..haha..Tak caye tanya hani shuhanti..dier boleh terang panjang lebar tentang driving lesson that day..katanya tak boleh lupa pasal ‘berlatih bukit’..hehe..

So..last monday..i took out the car, go for a few round at our tapak kelas memandu haram. Then after
“go marlina go..you can do it! kalo makcik jual ikan tuh pon boleh..takkan ko tak bleh beb..jatuh la air muka camnih..sampai biler kak hani nak drivekan ko!”

gitu2 la..so aku pegi ke jalan yang betul2..haha..jalan betul2..pemanduan aku aritu sgt smooth se smooth peluh2 yang menuruni dahi aku ke pipi..kat bump cantek je..brek,pelahan sket, lalu bump thentukar gear 2 then lepas brek,tekan minyak..pastu entah macam mana,jalan punya jalan,akhirnya aku sampai ke simpang tiga …

Disitulah tempat aku putuskan

“marlina bodo yey..hahahaha..caner ko nak balek nih oi! berani ke nak melintas..sesungguhnya aku kene menyeberang ke Jalan Desa Bakti..hohoho..tapi setelah tarik nafas byk2 kali..seb baik la mmg aku ni tader la bodo sgt..aku duduk elok kat lane yang kanan,untuk melintas ke seberang sana dan ade laluan kat belah kiri aku untuk kete2 yang nak pegi kiri..huhu..cuba lah aku kene hon ke..mau aku melatah..so aku pun saiko balek diri aku..bertenang sket..you can do it..you can do it..its now or never..no pain no gain..dan mcm2 lagi kata2 hikmat yang aku bebelkan kepada diri aku sendiri..2-3 kali aku lap peluh..pastu..aku kira2..aku bajet2..aku hantar aura..then aku kluar pelan2..

Alhamdulillah, kereta yang lain sumernyer macam paham je aku nak masuk..tader yang buat aks
i mengejut seperti yang aku hadapi selalu,kalo kak hani yang drive..haha..so aku pun masuk dengan jayanya..tak kaco mana2 kete..dan cantek je berbaris..pastu biler traffic light hijau..aku pelan2 lepaskan handbrake sambil ballance gear satu,sbb kat situ ade bukit sket..haha..mengaplikasikan pembelajaran bukit..so aku pon lepas..tapi seyes sesungguhnya habes je lepas traffic light( aku masuk kiri) then aku ketepi sket..aku pelan2 je..sambil macam nak nangis pun ade..mujur aku tak panik,keras sumer kaki tangan..cuma lepas je dari traffic light tuh sumer baru mcm nak register betul2..i could have had an accident,kot2 la aku tersalah tekan minyak instead of brake..kot2 la..aku telupa nak ballance kat bukit tuh then kete tuh melorot kebelakang,langgar kete belakang ke..byk kemungkinan..huhu..tapi di taman desa, bump yang kadang2 menyebabkan kejengkelan..memberi rahmat kat aku hari itu..sebab aku dapat memandu dlm halaju yang aku selesa 50-60 sebab kawasan tuh agak sebok dgn kereta yang kluar masuk..

aku balek ke tempat parking..kete tak byk..aku parking simple je…memang sgt2 cuak..sampai aku tak berapa nak tgk,aku parking tuh cukup space untuk org depan aku kluar ke tak..yang aku perasan,sama selari..then aku naik..pastu masa mandi..teringat la plak..pasal parking..aku parking betul ke tadi..org depan dapat kuar tak…ader halang ke laluan orang..huhu..sudahnyer aku bergegas turun balek setelah selesai bersiap untuk check kereta…sampai je kat kereta..tgk..lega ..huhu..kalo aku tak tahu aku yg parking..mmg nampak cam org yang dah pandai parking..jarak optimum..chewah..bangga siot..haha..cuak2 aku pon parking elok..malam tuh aku pon ceritakan kesah tersebut kepada Kak hani..apa lagi kene gelak kuat2 ler..huhuhu..

Bila kak hani balek, aku tak berani nak jemput dier kat KTM naik kereta, aku naik bas and then tren. bila sampai rumah kitorang amek kereta untuk keluar ke MidValley beli barang. Dier nak naik atas kejap..aku tunggu kat keta..aku kater nak reverse kuar dari parking..dier kater baik2..
hahaha..kesahnya aku takut nak reverse2..so aku pun pegi sampai ujung dan buat u turn..
biler kak hani sampai kat kete yang dah siap menunggu untuk keluar ke arah jalan, aku tersengih-sengih bangga..haha.

“terrer tak kami reverse?”
“terrer”

hehehe..

“kami tak reverse..kami u turn kat ujung tuh”
“serious?”

katanya u turn kat situ lagi susah dari reverse.. kalo dier u turn pun kene undur2 sket..aku pon…

lalalalalalalallalala..senyum sampai telinga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s