Ustaz Asyhraf dan 'baffle'

i was actually in the middle of writing something academic (company core competency/ies) when i used a word ‘baffling’ root word=baffle which can be loosely translated in bahasa as membingungkan...and it get me started to reminiscing of the good old days at MRSM Jasin..

Ustaz Ashyraf Mukhlis is one very funny ustaz, PAS oriented and a hairline suited to be a vampire..haha..kidding..tapi garis rambut dier macam ader ‘V’ structure, same as Anas ( if you know him) and one of those teachers that i respect. He has his own method of teaching, which is by telling stories mostly with a hint of political inclination. If i happen to stay awake in one of those lesson where he started to turn to that ‘bulan’ or ‘hijau’ directions i will almost instantly groans..

“Ustaz..dah la ustaz..letih la..dgr..bulan-bulan-bulan..letih tau..letih..” dlm nada menyampah yang manja..ahahha..ade ke..

“ok ok ok..kat mana tadi..hehehe” he will laugh and smile.

One day our english class which preceded his class finished a lil bit late and he was waiting not far from the class, probably spying.When he enters, he jokingly pull a long face and sit in the teachers chair trying hard to look as if very tired of the waiting..padehal 5 minit je pun..

“korang blaja ape nih..lama sangat.”..kitorang gelak2 jer tengok gelagat Ustaz then he looks at the blackboard and found the section for Vocabulary Enrichment. Words for the Week..

“Nih perkataan ape nih..saya nih tak pandai sangat bahasa orang putih…baff-le..baff-le?” saje2 buat tak tahu..kitorang plak rajin melayan..ade yg tolong

“Baffle la, ustaz.”

“ape maknanya baffle..baffle nih” ustaz tanya lagi.

“bingung..”

“oooooo….” balas ustaz

pastu dlm keadaan tergelak-gelak..

“ok..student.. today we are going to learn…”

“ustaz nieyyyyy..” jerit budak2 pompuan dlm kelas tu.budak lelaki dlm kelas tuh sgt pendiam ye rakan2..

“ok..ok..ok..today we will learn…”hehe..ustaz gelak2 kecil lagi..tapi dier nak conduct plak topik aritu dlm bahasa inggeris..mana yang dier ingat dan senang nak directly translated to English..yang lainnyer dier campur2

Pelajaran pada hari itu diteruskan dgn gelak2 dek translation ustaz yang kelakar..aku tak ingat topik aper..tapi cam dah lebeh 5 minit berterusan yang aku nih pulak tak berapa nak paham ustaz dok terangkan dlm bahasa inggeris yg ntah ke haper2(purposely dibuat oleh Ustaz) aku angkat tangan..

“Dah la ustaz..tak paham la cam ni..ape tuh orang putih kate..baffle..baffle..haa..it baffle me la ustaz” on which kate2 aku tuh kemudian disambut oleh gelak2 besar dari classmate aku..hahaha..aku ingat sampai tuh jer..yang lainnyer aku dah tak ingat..perkataan baffle tuh memang takkan lupa..

tapi kelas agama lah tempat aku tido siang.kerap la terdengar ustaz akan panggil,

“Marlina….”

“urrrmmm..” aku terpisat2 menjawab..

kadang2 ustaz akan improvised sket

“Marlina..Ma Rabbuka…”

aku pulak penah sekali, lepas je jawab

“ye ustaz”

..dlm keadaan mamai, amek sumer buku rujukan dari bawah meja, susun2, dengan diperhatikan seluruh kelas sbb tak semena-mena aku pegi kluarkan sumer buku…lepas je susun buku tuh..aku terus landing kat atas buku2 tuh ibarat buku tuh bantal..yang menggamatkan kelas aku sekali lagi.. aku tersentak seketika but then landing balik kat ‘bantal2’ aku..
ustaz pun gelak jugak sebab memang dah tak boleh tolong ni…

agama,kelas yang kene membaca dan mengingat dan mengamal..kalo nak cepat hafal ayat hafazan, try baca dlm sembahyang.InsyaAllah. Ustaz jugak bagi petua untuk aku mas tuh blocked sgt nak hafal ayat hafazan dari surat Al-Imran..dier kata, hafal dengan makna,and try to relate one or 2 kalimah(words) with its translation. i tried that, and it work.

Pastu Waniey pulak telah men-nickname kat ustaz sebagai Carlos( kalo tak silap aku) salah satu karektor dlm citer latin yang memang tengah hot zaman2 tuh..masa tu ade La Usur Padora la mende la yang aku tak follow langsung..

“Ustaz, Wanie kan dier bg nick name kat ustaz. Dier kater Ustaz ni Carlos” satu hari Teddy bersuara walaupun sedang dok struggle dgn Wanie yg tidak mahu kegiatannya terbongkar.

Ustaz dok moncong..pura-pura..mcm slalu.

“Carlos best Ustaz. hensem.” Wanie dok cover takut ustaz marah.

“Ala mesti awak namakan saya dgn watak jahat,kan.” Ustaz moncong lagi..itu yang membuatkan kitorang sumer tergelak-gelak..ingatkan moncong sebab ape la..Ustaz..Ustaz..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s