Bodo…sungguh..

aku bukanlah dermawan, aku tidak derma pada tabung Palestine pun..aku juga tak pernah ke mana2 rumah anak yatim, tapi aku rajin menderma kepada pihak2 yang tidak sepatutnya..

ANZ
tahukah anda saya telah menderma lebeh kurang rm1000 kepada ANZ selama setahun lebeh sejak kepulangan aku ke tanah air..ini sumer gara2 skim telefon bimbit percuma berkontrak yang diniagakan oleh syarikat Hutchinson Australia aka 3@Three.. sebelum kepulangan aku, aku ade amek phone baru N70..sebab phone lama Sony Erricson yang flip tuh dah uzur..tapi elok je fungsinyer..tapi aku gatal dan rambang mata bila pamplet baru dihantar oelh pihak syarikat untuk entice aku enter into a new contract 24 month..memula aku fikir cam biler balek mesia aku nak tutup akaun bank Oz and tinggalkan Oz dgn tidak menghabeskan kontrak aku..tapi tetiba ade secebis ingatan terhadap mati..caner nnt aku nak bayar utang..susah wo..so aku pun tak tutup akaun bank aku..dengan harapan aku akan masukkan duit tiap2 bulan untuk bayar hutang berjadual aku..setiap bulan aud32..tapi ade ketikanya aku sgt sibuk sampai tak dapat nak pegi bank..ade jugak ketikanya..duit aku tak berapa cukup nak bank in kan ke oz..so sudah beberapa kali aku kene honour fee sbb duit dlm bank tak cukup biler Three tetiba direct debitkan akaun aku..haha..so disitulah Bodoh no1 untuk yeah!! bodoh bukan kerana aku tak larikan diri dengan phone baru itu…bodohnya aku apabila aku amek phone baru dengan sepenuh kesedaran aku akan balek mesia 3-4 bulan lagi selepas itu..bodohnya aku tak fikir panjang…sungguh..bodoh..hopefully sebagai punishment to myself yang memang short sighted nih..aku tak benarkan diri aku ade kad kredit..aku jugak takde ape2 kontrak..dgn ape2 syarikat..dan aku maseh guna N70 aku..maybe sampai punah ranah..aku takkan tukar phone!!!

Celcom *118#
Dulu for a few month aku ade side account untuk Mobile broadband..guna phone as modem..kualiti sangat2 mengecewakan..setiap beberapa minit akan disconnected..dah la tuh..kalo nak donload punyer lah lambat mengalahkan 64k dial up punyer speed..oh sungguh hangin..pastuh biler nak cancel kat Tm Point tak boleh plak..kaunter celcom kat situ untuk create account and bayaran jer..untuk cancel account tak boleh..apekah..huhu..aku benci betul malaysia…pasal nih..saje je nak susahkan orang..susah untuk cancel account..pastuh dpt la duit untuk 2-3 bulan yang orang tuh sebok dan tak berpeluang nak carik celcom branch yang terdekat untuk cancel account..itu bodoh sket..je la..yang bodoh banyak plak..hehe..continue reading..

setelah cancel account untuk monthly, default untuk account aku sekang pay per use..that is 10cent per10kb. tapi ade jugak rm6 perday unlimited.so aku kadang2 terdesak akan gunakan plan rm6 nih untuk check email bila hari tak bekerja…tapi kene guna *118# untuk daftar for daily unlimited..kalo tak daftar…hahahaha..inilah jadinya..kalo terlupa nak daftar then terus connect to internet jer..maka anda secara automatic akan pay per use..

Baru-baru ni,dengan kondifennyer..aku pun gunalah connection untuk check email, download manga naruto, siap update norton virus definition and all..pastu tetiba it occur to me….yang aku telah terlupa untuk *118#..hahahaha..hahahaha..ahaha..aku beranikan diri untuk *118# dan check bil…

huhu..raser cam nak pengsan yang i have unbilled amount of rm 250..huhuh…huhuhu…huhuhu..aku check kat internet,rm 250 is the most someone pay per month kalo dier guna pay per use…per month..aku sampai trauma ..sejak sehari yang aku dah guna aku tak berani langsung nak guna lagi…selepas aku baca sms yang menyatakan aku akan dibillkn sebanyak rm250..

aku baring aku guling2 aku nanges..aku baring renung kipas pusing2 sambil berkata-kata agak bernada macam menyanyi..”marlina bodo…bodo..bodo..bodo…..”

rm250 can buy lots of things..lots of things..important things….pastu kak hani kesian tgk aku baring sorang2 sambil terkebil-kebil..membebel..getting the way of her yang nak mengemas rumah..dengan terbaring kat ruang tamu..then dier datang dier baring sebelah..and she took my hand..

“setiap orang akan buat bende bodo macam nih paling kurang sekali..”

aku diam..

“walaupun Three hampa tuh pun bodo gak..so dah 2 kali la hampa bodo”gelak2..(maseh sempat lagi mengingatkan kepedihan hati yang lain)

aku hanya boleh..“aaaaaaghhhh…aaaghhh..perlu ker ingatkan?”

“yela..perlu diingatkan..supaya hampa tak buat bende bodo lagi..tapi kami raser yang nih tak bodo..yang nih jujurnya tak sengaja..bodo adelah kes three hampa tuh..so kekalkan itu saje satu2nya kebodohan yang hampa buat dengan sedar,dengan sengaja”..dier sengeh..saje..

“dah dah..jom bangun, kami nak sapu nih…kang kami sapu hampa sekali kang..”

Moral of the story, mistake is inevitable and costly. if you can’t afford silly mistake like this,learn and remember..not to let it happen again..

Tapi yang bawah nih tade kaitan dengan bodoh..hehe..Sabtu aritu kitorang buat donut sebab cam teringin nak makan donut homemade yang murah dan banyak2..hehe..sangat senang nak buat..

1/2 kilo of flour
1/2 a packet of mauri-pan
2-3 table spoon of sugar
2-3 table spoon of oil
1 table spoon of condensed milk
some more oil need for kneeding later..the dough will be a lil bit sticky..
warm water
salt(combined with the warm water)
Some sugar-powdered using the food processor for dry item (org kmpg panggil ‘blender’ untuk barang kering)
Oil for frying
How to:
1.combine dry item together. mixed well.
2.put in milk, and oil.mixed well.
3. pour in warm water little by little. sampai jadi doh.lembut, dan takde yang tertinggal melekat kat mangkuk,all the flour dah jadik doh.then start uli.uli 5-10 mins.then birkan dlm mangkuk.tutup.
4. pergi tengok satu episod naruto. then tgk doh tadi.
5. dah jadik 2 kali ganda. tumbuk2 sampai semua udara keluar.then cubit dan buat bulat2. bila nak goreng, tepekkan bola2 tuh macam agak leper, then cucuk kat tengah2 untuk buat lubang.kene tenyeh2 sket sampai tembus then adjust2 le.pandai2..then goreng..

Oleh sebab mengada sket..aku buat bentuk yg mcm dibwh..haha..buat mcm tocang rambut.then goreng.pastu bedakkan dengan gula yang dah dikisar halus.aku suka gula tuh kasar sket. yang tak habes nak makan time tuh jangan biarkan.untuk mengelakkan doh menjadi masam, goreng donut tuh sekejap then sejukkan.pastu simpan dlm peti ais. Boleh digoreng semula bila2 masa.Selamat mencuba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s