Hantaran

DSC_1767
Telekung hantaran dari pihak lelaki
DSC_1236-1
Menghayati Adab2 dan Tanggungjawab dalam Perkahwinan


Cousin aku kawen the other day. Aku amek gambar kawen dier secara suke2..boleh tgk beberapa keping kat Flikr page aku kalo terasa nak tgk(link boleh didapati diatas) ..kalo la nak tgk..kang kater tak ajak plak..hehe..

Aku suke hantaran dari pihak lelaki yg nih..lama dah tak nampak hantaran yg traditional macam nih..Telekong yang dibuat kipas..i loike!..

terlanjur itu aku nak membebel panjang sket sbb keje dah selesai….

Since aku di jemput secara suka oleh cousin aku untuk amek gambar hati aku tenang dan gembira buat secara percuma untuk dier.. lagipun pergi ke rumah sepupu aku ini tidak menuntut aku membuat perbelanjaan duit makan,minyak kereta ataupun tol..tidak pula kene ulang alik beratus2 kilometer 2-3 hari direct..badan pun tak penat..hati pon tak saket..and since dier anak kepada mak ngah aku yg aku memang dah bertunggu-tangga sejak kecik..aku sikit pun tak terkedu bila aku kene amek makanan sendiri didapur atau buat air sendiri dari bahan dalam peti ais..aku juga tidak digesa mengambil gambar sebelum sempat kasut aku ditanggalkan sewaktu didepan pintu..tidak pula aku terpaksa solat diruang tamu..aku tidak begitu rapat denagn sepupu aku nih bile kitorang dah besar2..just gitu2 jer..so sepupu aku tahulah membawa diri tak demand lebeh2..demand lelebeh aku pijak jer..haha..yang bestnyer sebagai seorang sepupu yg terlampau..aku langsung tak tolong pun persiapan..aku just datang amek gambar..memang sepupu yg terlampau la aku ni..haha..lantak la..badan aku maseh penat ulang dek tidak bercuti sejak 2 minggu sebelum majlis tersebut…weekend pun bekerja..tapi bukan di TM la..ditempat lain..tapi penat mengalahkan keje di TM…

Purata kasar pendapatan aku sehari adalah RM 100 sehari..tolak duit minyak kete boh la rm10+tade tol+mkn Rm10=RM80 Suasana pulak aircond+duduk2 dikerusi senang lenang+tak berpeluh+boleh baca blog Arni dll+boleh update blog+baca naruto+download lagu secara haram=sgt best dan mengemokkan( kalo jumpa aku sekang mesti setuju aku semaken montel..huhu!)..senang2 je sehari aku dapat RM80..

Tapi yang menghangenkan aku selama 3 hari aku bekerja luar..travel beratus kilometer 3 direct hari berpanas,berlapar,berdiri berjalan,berlari-lari anak,melutut,membongkok berpeluh2, pendapatan kasar aku untuk 3 hari tuh ~RM25 sahaja..setelah tolak segala perbelanjaan lahiriah..alangkah murahnya keringat dan kesungguhan aku..

Agak2 la beb…

Duit Minyak RM150
Duit Tol RM 74.10
Duit Makan RM 100
Penat Drive????
Stay sampai petang???

Tapi kene menyelongkar dapur orang untuk makan+solat diruang tamu(wlpun rumah byk bilik)+bila lapar,mkn carik sendiri diluar+diarahkan menjalankan kerja tak sempat bukak kasut(tanpa jemput masuk,minum2 dulu ke sbb baru sampai dari KL) = pergh!!!!!! hati berdarah memang tak boleh blah beb…

cukup le beb this time je la aku kene..tapi silap aku juga tak minta pendahuluan..pastu baru buat keje seikhlas aku untuk bayaran..hmm..maybe next time..

p/s: Kenduri di Juru rasernyer tiada marhaban atau kenduri khatam Quran diadakan, sesen pun perbelanjaan aku tak kluarkan..hantaran pun aku yg design sebahagiannya..pelamin pun aku yg perhatikan persiapan..baju pengantin pun aku yg teman ikut untuk diambil dan diperiksa..tapi RM500 buta2 jer pun aku tolak malah aku lebeh rasa terhutang..sbb aku dilayan sgt baik sgt mesra penuh adab tatasusila kita orang Melayu,orang Islam..

Islam bukan pakai kat badan beb..pakai kat ati..Iman bukan pakai kat kata2, tapi pakai kat sikap..

Kalo tak dapat bayar dengan budi..compensate ler dgn duit beb..hati orang pun tak saket sangat..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s