Snippets

Pengaruh Televisyen

masa sekolah rendah dulu mesti byk kali buat karangan yg tajuknya seperti diatas kan..memang diakui..besar betul pengaruh televisyen kepada penonton..lihat saje lah my parents yg suke betol tgk citer pasal anak derhaka..yg dulu miskin hidup kat kampung ..then pi belajar oversea pastuh lupa mak bapak..dgn dialog yg sejak kecil sungguh la dapat dihafal..
“ha!ko tgk tuh..ape jadik kat anak derhaka camtu.tu dah balek oversea dah tanak balek kampung dah tgk mak ayah”
dgn nada mengingatkan kot2 la aku teringin la plak nak buat camtu..haih..tensen akak!!sekang nih adek2 aku pon dah pandai..cakap ayat yg same pastu gelak2 kan aku cam kambeng..saket hati aku..kalo ade bantal dekat2 aku hempok je kat derang..begitulah family aku..fenomena ini semakin ligat bila tiba hari raya..huhuhuhu..sbb byk drama hari raya yg lebeh kurang sama temanya setiap tahun..

tapi pengaruh televisyen keatas aku lagi dasyat..haha..petang/mlm/senja sabtu yg lepas..aku telah menonton siri kartun kegemaran ramai, Crayon Shin Chan..hehe..citer pasal Misae buat rambut..hehe..so hasilnyer..semalam aku telah menggunting rambut aku sendiri..haha..giler tak..entah..bile aku tgk citer pasal gunting2 rambuat nih aku teringat rambut aku yg semkain panjang yg buatkan aku rimas..biler dah conscious rimas tuh..mmg rimas la..hehe..biler aku rasa2 ngan tanagn,rasanya ok kot..takde la senget..ade la cam menaik menurun ditempat yg betul..haha..

Balek Kampung->Balek Bandar

Tahun nih setelah tiga tahun tak beraya kat Mesia aku mmg balas dendam habes..cuti yg aku pohon 5 Hari..tapi campur dgn 2 hari cuti raye dan cuti sabtu ahad..aku cuti raye lebeh kurang 11 hari..wehuu!!…tader sronok sgt pon..haha..to tell you the truth..aku ade sedikit rindu dgn meja aku dgn komp aku kat opis..dgn outlook dgn Borang Pembukaan Laluan,dgn CDR verification.hehe..tapi seyes..raye yg raser cam raya is when balek kampung..KL-Penang..hehe..boleh dikatakan officially Penang is my Kampung too..hehe..cuma kali nih tak pegi Juru..tak dapat jumpa Tok..huhu..dok kat gelugor je sebab driver nak kemas barang2 dan kotak2 hasil shipping yg lepas..heheh..’renovate’ bilik and all

ahad malam dah naik bas ke seremban..tiket aku dah beli awal2..sampai kat seremban kul 5 pagi..pi tgk jadual bas..the earliest ke bahau,kul 830 pagi..yare yare..so aku pon naik le ke surau dgn niat pas solat subuh nak sambung tido..pastu dlm kul 720 mcm tuh terdengar bunyik cam hentak2 rentap2 langsir..aku pon terjaga..makcik indon tuh dgn kasarnya ckp…

“bangun2!”

dgn terpisat2 aku bangun,aku tgk langsir belah laki dan pompuan dah terbuka separuh..huhu..apekah..aku tgh tido..tudung sumer dah bukak kot..memang kalo org laki keluar masuk surau nampak la kot aku bergelimpangan..aku raser cam nak hempok je makcik indon kemas surau tuh..maybe sebab puasa..amarah aku maseh dikawal..so aku hanya maki2 dlm ati..pastuh aku ternampak papan nota kat dinding..’tidak boleh tidur disurau’..huhuhu..apekah..abestu nak tido kat mana..longkang? bengap betul la sape yg uruskan surau kat terminal one tuh..byk le sgt jemaah kat surau terminal one tuh..huhu..sehinga kita yg penat mahu menumpang tido takleh tido..surau but no hospitality?? seyes bengap..

Tahun ni ayah tak buat lemang..susah nak cari buluh lemang katanya..so kiterang mkn ketupat,rendang,kuah kacang,lodeh,serunding daging,ayam masak sambal and oh ye beberapa ratus cucuk sate ayam dan daging home made..so raya la kitorang dgn makanan diatas..hehe sbenarnya ade jugak hati nak bawak balek 2 bekas kuih raye yg tempah dgn budak2 kat opis ni..tapi apakan daya nafsu beraja..separuh bekas dah habes masa bulan puasa..so segan plak nak bawak balek..hehehehe..

Balek ke kl plak..aku dgn banggenyer mengwar-warkan yg aku first time naik ketapi..haha..express rakyat katanya..berenti kat KL sentral..tempat duduk membelakangkan arah ketapi bergerak..so aku sedikit pening..tapi better la dari naik bas..esok2 aku naik ketapi je la balek kl..senang..tempat duduk lebeh selesa la dari bas SKB Bahau-KL yg salu aku naik tuh..pastu berenti kat sentral tuh yg best..senang..keluar je dari stesen,aku kuarkan duit dr atm dan deposit kepada tuan rumah aku..duit sewa..lega sket pernafasan..aku tak ske tangguh2..suke kepala aku clear je dr hutang piutang nih..duit bank derang dah amek siap2..and yeah bakinya aku buat beli groceries..secara kecil2an dulu sebab penat.

dah dekat sgt dgn daerah jajahan takluk..hehe..sbb aku boleh agak2 tambang teksi ke rumah tu baper..so pemandu teksi yg langsung tak berhemah dan keji tak dapat nak kelepet aku..adeke patut,sorang nih dier mintak sampai 25 hengget untuk ke Taman Desa,hilang akal aper..25 Henget tuh boleh naik train balek2 kat Gemas ade beeln lagi 5 hengget kot..chey!!!..pastu aku bg dier pandangan sinis dgn niat nak menghina pon ade..aku cukup tak suke org yg hidup susah pastu menipu..dah le kat ‘sini’ susah..kat sana susah..anak2 bengap..bini tak dengar kate..korbankan semuanya dgn seciput duit lebeh hasil penipuan yg sungguh bengap..haih..aku fikir..baik aku mkn ikan kering hari2 dari setiap kali dapat pandangan sinis dari orang..yg mcm aku bg kat dier..hesh..bengapnyer..

aku jln depan sket, aku tanya sorang lagi pakcik nih berapa, dier kater 15..aku pon congak2 sket..aku kater ok..boleh la..15 dari sentral ke Taman Desa….sampai kat Flat aku aku singgah kat kedai india yg selalu aku kunjungi..beli beras ngan minyak..rasenyer malam nih masak sambal telur ajelah..tak larat nak masak2 yg berat2..

biler bukak pintu umah..huhu..sejuk je mate memandang..hehe..wlpun kecik dan sgt simple..aku suke umah aku..aku bukak tingkap..nampak poko2 hijau yg merimbun kat tepi2 jalan..seyes..aku nak duduk taman desa sampai tua!..haha..dari tingkap umah aku jugak boelh nampak KLCC ngan Menara KL dari jauh..tapi yg paling best is pokok2 kat bawah tu la yg cantek dan sejuk..rumah aku yg bestnyer kat tepi..so pengudaraan sgt bagus..bukak tingkap angin akan lalu kekadang aku tak bukak kipas pon..ehehe..

ye begitulah bebelan aku untuk kali nih..hehe..bye2

2 thoughts on “Snippets”

  1. taxi di msia mmg pelik, charge ikot passenger bukan keta. Tak masuk akal betul. ape maksd pandangan sinis? type of jelingan ke? patut sound je. dah jadi budaya yang busuk pula taxi2 di msia ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s