ceritera..apabila aku mula bercerita..

Bismillah
As’kum.
pagi nih agak dingin..esok ader exam..tapi dlm sambil menyelak-nyelak nota..tiba2 nak tulis something kat blog nih..nak berkongsi,nak bagitau..

tujuan aku tulis nih?…
sajer nak menghibur hati2 yang gundah gulana dek permasalahan hidup…dek kesempitan2 yang amat menyesakkan…(kalaulah ada)…nak berkongsi cerita,supaya kurang sedikit duka dihati kot ada mana2 yg sedang ‘berjuang’…hiburkanlah hati dgn ayat nih
“setiap duka dan kesedihan akan diiringi dgn kegembiraan”..hang in there..

aku pernah tanya kepada seorang sahabat
“kenapa kalo Allah kata Allah sayang manusia-manusia nih lebih hebat dari sayangnya ibu kepada anaknya,tapi Allah biarkan saya bersedih dlm keadaan yang saya tak boleh buat apa2.apakah Allah tak kasihankan saya.banyak sgt ker dosa saya sehingga Allah berpaling dari memberi kasih sayang at least perlindungan dari rasa sedih nih?”(ayat ada sedikit diubah supaya seswai dan kelass sikit bunyinya utk dimasukkan kat blog nih)

jawapan yang diberikan..masa tu aku dah tak berapa ingat yg mana satu..hehe…
tapi antaranya ialah..

“semua yang terjadi ada hikmahnya….”
“mcmmana kita nak mengaku diri sudah beriman dlm pada kita masih belum diuji….”
“Allah nak kita selalu ingat pada Dia..”
“ujian2 nih sebagai didikan…”
dan banyak lagi yg dah lupa2..hehe..

okeh,

pernah tak terfikir bagaimana ujian2 nih boleh dijadikan sebagai didikan?
pernah tak mengharap masuk ke syurga?
pernah tak baca ayat2 Al-Quran yg mendescribe ahli2 syurga?
boleh tak kita kata yg kita dah boleh dah masuk syurga dgn condition iman dan amal kita sekarang?
…tentu saja tidak(at least on my part…jauhnya syurga dari jangkauan..alahai)

kita doa siang mlm pagi petang..supaya dapat masuk syurga..dah tuh Allah pun ‘ajar’ la kita cara2 masuk syurga…Dia dah turunkan Al-Kitab(Al-Quran)…Dia dah jadikan manusia dari kalangan kita sebagai Pak Guru(Rasulullah dan anbiya’2 sebelumnya) mengajarkan ilmu kehidupan(Ad-Din) kepada kita..dia jadikan juga malaikat2 yg banyak tak terhitung untuk menjaga kita,berbisik-bisik ttg kebaikan kepada telinga kita…pastuh ader dua plak tuh body guard kat bahu kiri-bahu kanan,..then tak cukup dgn itu..dier bagi personalized test kat kita..iaitu ujian2 yang menduga sejauh mana kita dah belajar…uji kita supaya kita sedar..(manyak lagi nih nak catch up nih, marlina)sebelum sampai ajal kita selagi itu kita diuji supaya kita naik dari satu tahap kepada tahap yang lebeh tinggi…

but it depends..kadang2 kita terasa terhumban kebawah dek ujian2 nih..(padahal kita yg kt atas tuh hanya anggapan kita sahaja)..disebabkan kita maseh terumbang ambing dgn kefahaman kita ttg ujian2 dari Allah..terumbang ambing dgn kefahaman kita ttg Allah…terubang ambing dlm menyedari dan merasai kasih sayang Allah..

Ujian2 adalah salah satu bukti kasih sayang Allah…
sesungguhnya Fitrah menusia akan berasa tenang dengan mengingati Al-Khaliq…Allah nak kita selalu ingat dier sbb dgn mengingati dier kita takkan tegamak nak melakukan dosa dengan sengaja sebab kita tahu Dia sedang Melihat dan Mendengar..apabila kita kurang atau tidak melakukan dosa,maka hidup kita lebeh aman..bayangkan semua orang mengingati Allah dlm dunia nih..takkan ada masalah sosial..takkan ada bender2 yg tak best..dgn itu manusia hidup aman dan bahagia..dgn mengingati Allah..

tapi manusia selalu lupa nak mengingati Allah..apabila manusia mula lalai dlm keperluan untuk dier mengingati Allah,dier mungkin kurang berwaspada ttg perlakuan dier sbb dier terlupa ada Yang Melihat ada Yang Mendengar..jikalau dibiarkan,manusia akan sampai pada tahap dimana kekacauan berlaku disebabkan ramai orang tidak mengingati Allah..

so mcm mana nak buat manusia2 mengingati Allah,dgn memberi ujian2 kepada dier..sebab apabila susah, tali pergantungan kita dengan Allah semakin jelas..tanpa Dia mcm mana la kita..bukan ujian untuk menghukum sbb kita telah lupakan dier..ujian untuk mendidik hati kita supaya selalu ingat kepada dier..supaya kita hidup bahagia..dengan sebab mengingati dier
bukti kasih sayang Allah pada kita hambaNya…apabila kita selalu mengingati Allah kita pon jadik baik ataupun at least kurang melakukan perkara2 yg tak baik..jadinya kita nnt dapat masuk Syurga…sebaik-baik tempat kembali..Allah nak hambaNya masuk Syurga sbb Allah sayang kita..

kasih sayang Allah kepada kita hambaNya tak dapat nak dibandingkan dgn kasih sayang manusia kepada manusia lain…

cuba for a moment…bayangkan kasih sayang Allah tuh sama dgn kasih sayang sesama manusia..
tentulah Dia dah lama jauh hati dgn kita…dan bengang jugak dgn perangai kita..

“kata nak masuk syurga,pastuh bila dah ditunjuk caranya bila dah diberi jalannya..tak nak pulak ikut…bier diuji supaya jadik lebih baik dari dulu..mulalah nak kata Allah kejam la..tak sayang la…dah la malas la nak layan”

tapi Allah tetap teguh memberi kasih sayang Dia kepada kita,walo mcm mana kita lupa nak bersyukur walo mcm mana kita bersangka buruk kt Dia..

Maha Suci Allah dari bandingan2 yg kita buat..

(this is what i can rationalized with my own mind with my state of knowledge now..hopefully somebody yg lebeh berpengetahuan menolong membetulakan mana yang patut ekk..)

for me ujian yg paling mencabar datang dlm bentuk..kesedihan..sedih sehingga aku hilang harapan…sehingga aku persoalkan kasih sayang Allah..betul ker Allah sayang aku…masa tu memang takder aper yg dapat aku rationalized kan supaya aku kurang bersedih…masa tu rasa keseorangan…tak ada pembela tak ada penolong…Allah yang sebaik-baik Pembela dan sebaik2 Penolong pun dah tak sayang aku sbb aku jahat sangat..is what i think for quite sometimes..sehingga i see no point in living…

“terus menerus menderita kat dunia,kat akhirat nnt pun menderita jugak sbb aku memang jahat,whats the point of living.i just want all this to end.”
im so convinced that there’s no hope left for me in this world as i have lost it all..apa2 yg sahabat2 aku cuba cakap pun memang dah takder effect masa tuh..

sehinggalah…aku di kenalkan balik kepada konsep Ketuhanan..sifat2 Allah..balik,kembali kepada rukun Iman yang pertama..(aku tak betul pasti apa yg sahabat2 aku ckpkan kat aku yg membuatkan aku terfikir bender nih…i think bits and pieces of words from Kak Mitra,Kindo,Kak Own and Shidah…and tak keterlaluan jugak kalo Allah yang melintaskan perkara nih kat fikiran aku)barulah aku sedar..rupanya iman aku memang lah tersangat lemah sehingga keakar umbi…(walhal aku ingat aku dah best sgt ler masa tuh..)

bayangkan kalo aku tak diuji sampai mcm tuh..aku tentu maseh dlm pemahaman serabut aku ttg sifat2 Allah,kasih sayang Allah..tentu aku maseh berasa aman dgn peribadi aku yg jauh dari akhlak Rasulullah,tentu aku maseh jauh dari tujuan aku diciptakan..tentu aku mudah melatah apabila dihadapkan dgn berbagai-bagai lagi masalah…kalolah aku tak diuji sehingga begitu berat(pada pandangan aku given my state and condition at that time)..tentu aku maseh,aku yang dulu..tentu saja aku masih selalu lupa mengingati Allah..tentu saja aku masih di takuk lama..tentu saja aku maseh cepat naik angin macam selalu,tentu saja aku ckp ikut sedap mulut aku jer tanpa fikir perasan org walopun aku rasa aku betul,tentu saja aku maseh itu dan ini(buat bender2 yg tak best)

ya memang aku gagal dlm ujian kesedihan itu yang Allah bagi kat aku yg mana membuatkan aku sehingga hilang kepercayaan terhadap hidup…aku harap aku dapat belajar dari kegagalan aku…aku nak usaha lagi..

Kawan2,bantulah aku dlm perjalanan menuju ke syurga Allah..tegur lah,betulkan lah..doakan azam aku nih berkekalan..dan bantulah aku sekiranya,sekian kalinya aku trjatuh dari landasan yg benar..

“Wahai Tuhan aku tak layak ke syurgamu.Namun tak pula aku sanggup ke neraka mu.Ampunkan dosaku dan terimalah taubatku.Sesungguhnya Engkaulah pengampun dosa2 besar”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s