aku diwaktu subuh…

Bismillahirahmannirrahim…
as’kum..(adalah penggunaan singkatan kepada assalamualaikum only in writing..we still read it as Assalamualaikum…bukan maksud saya menyeru pembaca supaya membacanya dengan ‘askum’…seperti mana kita menulis m’sia untuk malaysia..bukan saja kita membacanya ‘maksia’..tak gitu…tidak pula kita membaca Nabi Muhammad S.A.W sebagai Nabi Muhammad ‘saw’..jadinya hentikanlah mail2 forward2 yg membahas ttg penggunaan singkatan diatas..and dah selawat lum after reading the S.A.W)

okeh…sampai lagi kita disegmen..mari mendengar saya bercerita…
aku nak citer siket bab solat…rukun kita yang kedua..

2-3 hari kebelakangan ini,i was blessed to be able to open my eyes at 5 even without my alarm..alhamdulillah…

tapi diatas kelemahan iman menahan godaan supaya tidak meninggalkan tilam empuk dan selimut yg gebu..aku tak jugak bangun untuk solat subuh awal waktu..
bila teringatkan gebu dan hangatnya selimut tuh adalah perumpamaannya seperti dihamparkan kulit babi,i came out with a very ‘briliant idea’..that is to chuck the selimut aside but continue to sleep anyway…kononnya aku rasa kurang sedikit la rasa guilty sbb solat agak lambat…betapa bodohnya aku…tertipu…kalah dengan diri sendiri…

itu baru subuh..zuhur,asar,maghrib,isyak?….sejauh mana pulak kesungguhan usaha aku nak solat awal waktu..then tambah siket2 qobliah and ba’diah…zikir panjang instead of yg ringkas…tambah lagi siket ngan ma’thurat..caner ekk…biler lah aku nak sampai tahap menunggu-nunggu waktu solat..rindu nak bertemu dgn Tuhan…nak ngadu..nak bercerita..nak meminta..nak berterima kasih..nak jugak rasa Ar-Rahim Nya yg khusus..jauh lagi nampaknya perjalanan aku…

dulu masa kecik2 aku memang malas sgt solat..ader jugak berlakon-berlakon solat supaya tak kener soal jawab ngan mak aku…aku jugak tak suka lagu “sepohon kayu” ataupun “peristiwa subuh”..i really hate it..benci betul..sbb lagu2 nih cam nak menyindir aku jer..tensen..

sekarang?
masih terlalu awal untuk aku ckp pasal bender nih…sejak ‘the worst day of my life’ last month…im building again my faith…which really start on a simple words from Kindo that menyentap tangkai hati,bring it back to life…

“Allah itu Ada”

sesuatu yg berkaitan dgn rukun kita yang pertama…
mengucap dua kalimah syahadah
“La Ilaha Illallah,Muhammad ur rasulullah”

apa maksud Ilah?
panjang pulak perbahasan dan penerangannyer nnt…so kita ringkaskan dan simple kan perbincangan selaras dgn kecetekan ilmu saya nih…

kita kenal Allah dgn kenal sifat2nya Sifat Allah yg pertama,yang utama…Wujud=Ada

in my opinion from the little knowledge i have…sehinggalah kita betul2 paham maksud adanya Allah di dunia nih…selagi itulah kita masih terumbang ambing dgn keyakinan kita….apabila kita yakin Allah itu ada…

then, solat ( berhubung)dgn Zat yang kita yakin ada..tidakkah lebeh bermakna dari solat dgn keyakinan yg goyah ttg adanya Allah at the end of the line when we call him…pasal
dosa pahala,syurga neraka sumer will fall into places..

…adakah kita percaya Allah itu ada…

mulakan dengan Bismillah,tanya hati…

Wallahua’lam

p/s: please correct me if anything i wrote up there need any correction..really appreciate it..thanks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s